Startpagina Bedrijfsnieuws

Bio-Planet verkoopt voortaan uitsluitend eieren uit productie zonder eendagshaantjes

Bio-Planet, de winkelformule van Colruyt Group die inzet op een biologisch en ecologisch aanbod, zal voortaan alleen nog maar eieren verkopen die komen uit een productie zonder mannelijke legkuikens. Bio-Planet koopt nu eieren aan van leghennen die werden geboren na het toepassen van de Seleggt-techniek. Dat is een methode om al na 9 broeddagen de mannelijke van de vrouwelijke eieren te onderscheiden zonder het broedproces te verstoren.

Leestijd : 2 min

Bio-Planet geeft in een persbericht aan als eerste in België uitsluitend Belgische bio-eieren te verkopen die komen uit een productie zonder ‘eendagshaantjes’. Dat zijn de mannelijke kuikens van legkippen die worden gedood omdat ze economisch en ecologisch oninteressant zijn. Dit omwille van het feit dat ze in vergelijking met een vleeskip tot 4 keer meer voeding nodig hebben om te groeien en weinig vlees kweken. Er worden in Europa jaarlijks zo’n 300 miljoen haantjes kort na het uitkomen gedood. Een praktijk waar Bio-Planet een innovatieve en diervriendelijkere oplossing voor zocht.

Innovatieve techniek

Bio-Planet vermijdt voor alle 4 referenties eieren die het verkoopt de eendagshaantjesproductie. Om dat te realiseren, doet Bio-Planet momenteel beroep op de Seleggt-techniek, ontwikkeld door de Duitse firma met identieke naam. Het betreft een methode om al na 9 broeddagen de mannelijke van de vrouwelijke eieren te onderscheiden zonder het broedproces te verstoren of het ei te beschadigen. De eieren die haantjes zullen voortbrengen, worden meteen uit het broedcircuit gehaald en verwerkt tot hoogwaardig dierenvoeder.

Naar meer dierenwelzijn

Jan Van Holsbeke, managing director van Bio-Planet, is tevreden met de volledige omschakeling: “We zijn eerst gestart met de techniek toe te passen op onze witte Boni bio-eieren en zagen meteen potentieel voor een verdere uitbreiding. Vandaag verkopen we bij Bio-Planet uitsluitend eieren die via de Seleggt-techniek geselecteerd zijn, maar we houden natuurlijk ook onze ogen open voor andere technologieën. Dat we ons hele gamma aan verse bio-eieren nu hebben kunnen omschakelen, is voor ons een belangrijke stap richting meer dierenwelzijn. We willen in onze voortrekkersrol tonen dat met de juiste innovatieve technieken, we binnen de sector echt een verschil kunnen maken.”

Colruyt Group

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken