Startpagina Akkerbouw

Carbon Farming-wandelroute legt unieke troef van landbouw bloot

Landbouwers kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen klimaatopwarming. Via Carbon Farming of koolstoflandbouw werken landbouwers actief mee aan een duurzame toekomst. Om de burger bewust te maken van die unieke troef waarover de landbouwsector beschikt, lanceren Gemeente Beernem, Inagro en Boerennatuur de Carbon Farming-wandelroute.

Leestijd : 2 min

In het Beverhoutsveld in Beernem passen landbouwers een aantal technieken toe om CO2 uit de lucht te halen en organische koolstof in de bodem op te bouwen. En dat is een win-winsituatie, want C opslaan in de bodem verbetert niet alleen de atmosfeer, meer koolstof in de bodem is ook goed voor de landbouwer. Het levert een betere bodemvruchtbaarheid, weerbare gewassen, meer biodiversiteit, minder erosie, een verhoogd waterhoudend vermogen en een betere opname van nutriënten door de plant op.

Landbouwers belonen via eerlijke prijs en CO2-compensatie

Om de technieken toe te passen, krijgen de landbouwers ondersteuning van Inagro en Boerennatuur. “En dat is nodig, want koolstoflandbouw vraagt tijd en verschillende ingrepen in hun bedrijfsvoering, zowel bij opstart als bij onderhoud”, weet Evelien Lambrecht van Inagro. “Landbouwers belonen voor die inzet kan een motivatie zijn om erin te investeren.” Die tegemoetkoming is te vinden in een eerlijke prijs voor producten, bijvoorbeeld via CSA-concepten, zelfoogstboerderijen of labels. Maar de vergoeding kan ook via bedrijven die hun CO2-emissies lokaal compenseren door landbouwers financieel te ondersteunen in hun koolstoflandbouw.

7,7 kilometer

“Als landbouwers, consumenten en bedrijven die keuzes samen maken, dan wordt koolstoflandbouw én dus ook de klimaatverandering een verhaal van de volledige maatschappij”, stelt Claudio Saelens, schepen van landbouw in Beernem. Om dat bewustzijn te creëren, lanceren Gemeente Beernem, Inagro en Boerennatuur samen een nieuwe wandelroute in het Beverhoutsveld. Via borden op de route maken wandelaars kennis met de details van verschillende technieken die de koolstofbewuste landbouwers toepassen.

De wandelroute van 7,7 km werd op 23 april feestelijk ingehuldigd. “Hou je ogen goed open en ontdek hoe de landbouw de klimaatverandering helpt temperen en tegelijk zorgt voor de voedselproductie van morgen”, besluit Claudio Saelens enthousiast.

Praktische info

Knooppunten van deze route:

77 — 76 — 75 — 74 — 67 — 66 — 65 — 64 — 63 — 75 — 76 — 77

Meer info: Gemeente Beernem, dienst Landbouw, landbouw@beernem.be, 050 23 11 85

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken