Startpagina Bieten

Onkruidbestrijding op volle toeren in bieten en cichorei

Het Bieteninstituut (KBIVB) wijst er op dat zowel in suikerbieten als chichoreivelden onkruiden al gekiemd zijn én door de regen zullen nieuwe onkruiden kiemen.

Leestijd : 1 min

Het advies is om dus zeker goed de velden op te volgen zodat onkruiden in het kiemlobstadium (max. 2-bladstadium) kunnen behandeld worden. In de waarnemingsvelden werd reeds veel bingelkruid opgemerkt. Dit onkruid laat zich in een groter stadium moeilijk bestrijden.

Suikerbieten

In de suikerbietvelden werd minstens al 1 of 2 FAR gespoten. Een 2e of 3e FAR wordt in de volgende dagen gespoten. Denk eraan dat in droge omstandigheden zoals vorige week, de olie kan verhoogd worden naar 1 l/ha om de opname van de producten te verbeteren. Contactmiddelen zoals Betanal kunnen ook verhoogd worden. Vanaf het 4-bladstadium van de bieten mogen ook producten zoals Frontier-Elite of Dual Gold gebruikt worden maar de standaard aanbeveling blijft Betanal, Tramat, Goltix met olie.

Vanaf het (beginnend) 4-bladstadium van de bieten kan ook gebruik gemaakt worden van een camera gestuurde schoffel. Deze kan in droge omstandigheden onkruiden tot het 4-bladstadium verwijderen.

Cichorei

Zelfs in droge omstandigheden konden onkruiden kiemen dus in de reeds gezaaide cichorei werd mogelijks al de eerste behandeling uitgevoerd. Let wel op dat Boa en AZ 500 niet worden gebruikt in het kiemlobstadium. Ook Safari kan pas gebruikt bij een veldopkomst van boven de 70%. Als laatste wordt het toevoegen van Trend of olie best vermeden wanneer Boa gebruikt wordt.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken