Startpagina Maïs

Eerste schip geladen met Oekraïense maïs vertrokken uit Roemenië

Een eerste schip geladen met mais uit Oekraïne heeft vrijdag 29 april de Roemeense haven Constanta verlaten, waarmee de graanexport uit het oorlogsland opnieuw op gang is gekomen. Dat meldt operator Comvex. Oekraïense zeehavens zijn geblokkeerd sinds de Russische invasie op 24 februari begon. "Het schip heeft 70.000 ton maïs aan boord (01.20 uur GMT)", verklaarde de CEO van het bedrijf, Viorel Panait.

Leestijd : 1 min

Het 229 m lange schip, de Unity T, vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. Over de bestemming van de goederen gaf de topman geen informatie. "Dit is een zeer belangrijk moment dat aantoont dat Roemenië solidair is met het door oorlog verscheurde Oekraïne", aldus nog Panait, die zich op de borst klopte dat zijn bedrijf hiermee een "pioniersrol" vervult.

Roemenië heeft zich er de afgelopen weken toe geëngageerd de eigen haven- en spoorweginfrastructuur te verbeteren om zo de uitvoer uit Oekraïne, dat een 650 km lange grens met Roemenië deelt, te vergemakkelijken. Voor de oorlog voerde Oekraïne via zijn havens maandelijks zo'n 4,5 miljoen ton landbouwproducten uit, goed voor wereldwijd 12 % van de tarwe,

15 % van de mais en 50 %. Maar de Russische blokkade heeft "de facto onze export stopgezet", verklaarde de Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky eind maart nog.

Belga

Lees ook in Maïs

Neem een foto met LV-AgriLens van je korrelmaïs

Maïs De landbouwers die deelnemen aan de ecoregeling ‘verhogen van organische koolstofgehalte’ en korrelmaïs aangegeven hebben in de verzamelaanvraag, moeten een foto aanleveren om te voldoen aan de voorwaarden van de ecoregeling, zo meldt het Departement Landbouw en Visserij.
Meer artikelen bekijken