Startpagina Pluimvee

16 miljoen vogels geslacht sinds vogelgriepuitbraak in Frankrijk, maar epidemie neemt af

Sinds het uitbreken van de vogelgriepepidemie in Frankrijk, in november, zijn ongeveer 16 miljoen vogels geslacht. Dat is een record, meldt het Franse ministerie van Landbouw. “De piek van de epidemie is aan het einde van de maand maart gepasseerd en de epizoötie vertraagt”, klinkt het bij het landbouwministerie.

Leestijd : 1 min

Sinds het eerste geregistreerde geval, eind november in het noorden van Frankrijk, raakten 1.364 boerderijen besmet met het vogelgriepvirus. In de Vendée en de aangrenzende departementen werden 857 uitbraken geregistreerd. Daar gingen de autoriteiten over tot massale slachting van zowel zieke als gezonde dieren, als preventieve maatregel.

Gewoonlijk beperken vogelgriepuitbraken zich tot het zuidwesten van het land, in het bijzonder tot eendenfokkerijen voor de productie van foie gras. Vorig jaar werden 500 uitbraken gemeld en werden 3,5 miljoen vogels, vooral eenden, geslacht. Vogelgriep is een seizoensgebonden ziekte: het virus wordt door trekvogels meegebracht uit Azië, ontwikkelt zich in oktober in Europa en circuleert tot april. Voor het eerst hebben wilde vogels dit jaar boerderijen besmet nadat ze teruggekeerd waren uit zuidelijke landen, wat een tweede golf veroorzaakte. “Het is nu vooral de gallus - een kippenvariëteit - die getroffen is”, aldus het landbouwministerie.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep in Noord-Frankrijk, zonering in West-Vlaanderen

Pluimvee Het FAVV meldt dat er op 16 november een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 is vastgesteld in de Noord-Franse gemeente Le Doulieu (Département du Nord). De gebruikelijke 3 km- en 10 km-zones zijn afgebakend. De pluimveehouderij ligt op minder dan 10 km van de Belgische grens. Hierdoor ligt een deel van de bewakingszone in West-Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken