Startpagina Pluimvee

16 miljoen vogels geslacht sinds vogelgriepuitbraak in Frankrijk, maar epidemie neemt af

Sinds het uitbreken van de vogelgriepepidemie in Frankrijk, in november, zijn ongeveer 16 miljoen vogels geslacht. Dat is een record, meldt het Franse ministerie van Landbouw. “De piek van de epidemie is aan het einde van de maand maart gepasseerd en de epizoötie vertraagt”, klinkt het bij het landbouwministerie.

Leestijd : 1 min

Sinds het eerste geregistreerde geval, eind november in het noorden van Frankrijk, raakten 1.364 boerderijen besmet met het vogelgriepvirus. In de Vendée en de aangrenzende departementen werden 857 uitbraken geregistreerd. Daar gingen de autoriteiten over tot massale slachting van zowel zieke als gezonde dieren, als preventieve maatregel.

Gewoonlijk beperken vogelgriepuitbraken zich tot het zuidwesten van het land, in het bijzonder tot eendenfokkerijen voor de productie van foie gras. Vorig jaar werden 500 uitbraken gemeld en werden 3,5 miljoen vogels, vooral eenden, geslacht. Vogelgriep is een seizoensgebonden ziekte: het virus wordt door trekvogels meegebracht uit Azië, ontwikkelt zich in oktober in Europa en circuleert tot april. Voor het eerst hebben wilde vogels dit jaar boerderijen besmet nadat ze teruggekeerd waren uit zuidelijke landen, wat een tweede golf veroorzaakte. “Het is nu vooral de gallus - een kippenvariëteit - die getroffen is”, aldus het landbouwministerie.

Belga

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken