Startpagina Granen

Gele roest breidt verder uit

Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en partners voerde begin deze week terug waarnemingen uit in wintertarwevelden. Hun voornaamste conclusie is dat gele roest veel voor komt en verder uitbreidt.

Leestijd : 1 min

De meerderheid van de wintertarwe bevindt zich nog in het stadium ‘2de knoop’. Ongeveer 40% van de wintertarwe geeft het stadium ‘3de knoop’ of ‘puntje laatste blad zichtbaar’ al bereikt.

Gele roest komt veel voor. Vooral bij gevoelige rassen zag LCG afgelopen week een verdere uitbereiding naar de bovenste bladlagen. Het blijft dus belangrijk om percelen met gevoelige rassen goed op te volgen. De gevoeligheid van verschillende rassen voor gele roest kan je terugvinden op de website van LCG (www.lcg.be).

Witziekte breidde de voorbije week slechts in beperkte mate verder uit en blijft op enkele percelen na vooral onderaan in het gewas aanwezig.

Bladseptoria is op de meeste waarnemingspercelen aanwezig maar nog niet in die mate dat er behandeld moet worden.

Bruine roest werd nog nergens in belangrijke mate waargenomen en wordt de komende weken verder opgevolgd.

LCG

Lees ook in Granen

Volg de bladluizendruk vooral in wintertarwe op

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) meldt dat de gevoeligste fase voor het dwergvergelingsvirus op veel gerstpercelen voorbij is. In wintertarwe moet dit nog wel opgevolgd worden. Dwergvergeling dient voorkomen te worden door bestrijding van bladluizen.
Meer artikelen bekijken