Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe Kuhn Merge Maxx 440 F

Kuhn breidt zijn gamma bandharken uit met de lancering van het frontaal gemonteerde Merge Maxx 440 F-model. Deze machine oogst ruwvoer met zo weinig mogelijk verontreiniging.

Leestijd : 2 min

Minder vervuiling en de afwezigheid van zand in het gewas worden vaak gevraagd door de gebruikers van bandharken.

De Merge Maxx 440 F is een aanvulling op de modellen Merge Maxx 760, 950 en 1090. Het is een frontaanbouwmodel dat alleen of in combinatie met één van de voornoemde modellen of met een rotorhark kan worden gebruikt.

Frontaanbouw

De Merge Maxx 440 F is uitgerust met een ongeveer 1 m breed tapijt om het transport van het gewas en de vorming van het zijdelingse zwad te optimaliseren. De spanning van het tapijt wordt zonder gereedschap centraal ingesteld. De pick-upbreedte is 3 m met een zwad van ongeveer 1,40 m. Hij biedt alle veelzijdigheid die de Merge Maxx-reeks kenmerkt. Het zwad kan aan 1 of 2 zijden worden gelegd. Dat is ideaal om de vorming van het achterste zwad te optimaliseren en om latere bewerkingen te vergemakkelijken. Het is ook een goede oplossing voor het scheiden van grote zwaden om ze gemakkelijker te laten drogen.

Met het tweezijdig gesplitst/verdeeld afleggen, ongeacht de achterste machine, heeft het centrale zwad dat aan de achterkant wordt gevormd een zeer homogene vorm en dichtheid. Dit vergemakkelijkt het persen van balen.

De pick-up met kleine diameter en de Windguard-kap optimaliseren het oprapen en zelfs het overbrengen van het gewas naar de tapijten. Afhankelijk van de hoeveelheid gewas, is de Windguard-kap met rol zelf instellend in de op/neerrichting om de beste gewasstroom naar de tapijten te verkrijgen.

Bodemvolging

Dankzij een op kogelgewrichten gemonteerde pendelschommel van +/- 10° kan de machine de pieken en dalen van het terrein volgen. Voor een perfecte stabiliteit bij het draaien, in bochten en op de weg, vergrendelt een tuimelschakelaar het pendelmechanisme effectief en automatisch wanneer de machine wordt opgetild. De constante hydraulische ontlasting beschermt ook de graszode.

Tot slot geleiden 2 grote roterende glijschotels de machine om beschadigingen op de grond te voorkomen en om de gewasmat te beschermen wanneer de trekker zijwaarts beweegt bij het draaien. De hoogte van de sleden kan worden aangepast aan uiteenlopende situaties (maaihoogte, type voedergewas, zwad van stro). Dit zorgt er ook voor dat de machine een optimale montagehoek behoudt.

Bestuurderscomfort

De werkmodus, de tapijtsnelheid en de zwadvorming kunnen rechtstreeks vanuit de trekkercabine worden ingesteld, zonder dat de bestuurder hoeft uit te stappen.

Een werkdrukmeter wordt in het gezichtsveld van de bestuurder geplaatst om hem te waarschuwen voor elke abnormale drukopbouw in de machine.

De achterste afdekking van het afvoerkanaal is gemaakt van doorschijnend materiaal en zorgt ook voor zichtbaarheid van de gewasstromen tijdens de werking.

Er zijn ook optionele uitrustingen leverbaar, zoals een opvangnet om de verspreiding van plantenresten te beperken die de voorzijde van de trekker zouden kunnen vuil maken, en een set van 2 spiegels om het zicht aan de zijkant van de machine te verbeteren.

Kuhn

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken