Startpagina Edito

Edito: Duimen voor een ‘gewone’ Belgische zomer

In heel wat regio’s zag je de veldwerkzaamheden al van ver uitvoeren. Een grote stofwolk toonde de droogte die ermee gepaard gaat. De voorbije jaren werden de land- en tuinbouw veelal als eerste geconfronteerd met de gevolgen van een tekort en een teveel aan water. Intussen startten diverse beloftevolle initiatieven, maar opnieuw een ‘abnormale’ zomer willen we toch liever niet.

Leestijd : 2 min

Oh, wat is het leven fijn, als de zon schijnt’ zingt de Nederlandse cabaretier André van Duin al sinds begin jaren 80. En dat is ook zo. Zonlicht zorgt voor een extra dimensie, voor helderheid en spontane vreugde, zeker na een donkere winter. Maar naast licht en warmte is water een absolute noodzaak voor groei en productie. Laat het nu net de productiefactor water zijn waar we de voorbije jaren dikwijls naar snakten en vorige zomer een teveel van kregen.

Nu we stilaan richting zomer gaan – met momenteel al (te hoge) zomerse temperaturen – beginnen we opnieuw met ongeruste blikken naar het grondwater te kijken. De nieuwe cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de voorbije droge weken gevolgen hebben voor de grondwaterstanden in Vlaanderen. Terwijl in april nog maar 51% van de meetplaatsen laag tot zeer lage grondwaterstanden telde voor de tijd van het jaar, is dat op 1 mei al op 67% van de meetplaatsen. Mei startte echter opnieuw erg droog...

Experts waarschuwen ervoor dat de droogte – door de klimaatverandering – een voortdurend aandachtspunt zal blijven. In de hele wereld blijken trouwens maar 22 landen een groter watertekort te hebben dan België... Op het eerste zicht lijkt dit vreemd, want dat hebben we de voorbije decennia toch niet zo ervaren. En met gemiddeld 800 tot 900 mm neerslag per jaar zou Vlaanderen toch niet zo hoog in dat lijstje mogen staan? Slechts een vierde van deze neerslag blijkt echter in de bodem te dringen. Vooral de diepere grondwaterlagen raken moeilijk aangevuld. Het is zelfs zo dat de voorbije jaren het grondwaterpeil niet eens bijgevuld raakt in een winter.

We betalen nu de rekening van jaren water snel afvoeren naar de zee. Vandaag beseffen we gelukkig dat we het kostbare water moeten koesteren, capteren waar het kan en vervolgens spaarzaam gebruiken. In de land- en tuinbouw ontstonden in dat kader de voorbije jaren al knappe initiatieven, zoals het CIRO-project in Limburg en het Inero-project in Ardooie, maar er valt weliswaar nog veel te leren en toe te passen op het terrein.

Zullen we, gezien de hachelijke wereldsituatie met oplopende kosten allerhande, voor de komende periode vooral duimen voor een ‘gewone’ zomer, met op tijd en stond een natje en een droogje... ?

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

De stilte van Timmermans

Edito Niet enkel in Vlaanderen en Wallonië, maar ook in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Hongarije, Italië, Polen en Letland roeren de boeren zich. Vaak zijn nieuwe of aangekondigde nationale maatregelen ‘the drup’ die ‘the emmer’ doet overlopen. Als we kijken naar de fundamenten van het Europese boerenprotest, dan komen vaak de vrijhandelsakkoorden en de Green Deal naar boven.
Meer artikelen bekijken