Greenpeace blokkeert sojaschip in zeesluis van havenstad IJmuiden (NL)

België is volgens Greenpeace een belangrijke afnemer van palmolie en soja.
België is volgens Greenpeace een belangrijke afnemer van palmolie en soja. - Foto: Belga

Volgens de milieuorganisatie is Nederland de toegangspoort tot Europa voor de invoer van producten als palmolie en soja voor diervoeder. Die worden vaak in verband gebracht met de vernietiging van de natuur en schendingen van de mensenrechten.

België is volgens Greenpeace een belangrijke afnemer van deze producten. Zo is 26 % van alle soja die Nederland opnieuw uitvoert, bestemd voor de Belgische markt. Vrijwilligers uit 15 Europese landen en inheemse leiders uit Brazilië nemen deel aan het protest in IJmuiden. Klimmers blokkeren de sluisdeuren en hebben een spandoek opgehangen met de tekst ‘EU: Stop nature destruction now’.

“Er ligt een ontwerp van EU-wet op tafel dat een einde zou kunnen maken aan de medeplichtigheid van Europa aan de vernietiging van de natuur en de schending van mensenrechten, maar dit is lang niet sterk genoeg”, benadrukt Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland. “Honderden schepen met soja voor veevoer, vlees en palmolie komen elk jaar naar onze havens. De Europeanen besturen misschien niet de bulldozers, maar via deze handel is Europa wel medeverantwoordelijk voor de kaalkap op Borneo en de branden in Brazilië.”

Greenpeace eist een stevige bossenwet die volledig traceerbare ketens garandeert voor alle producten die leiden tot natuurverwoesting, van soja, tot rubber en mais. “Door de wet moeten niet alleen bossen, maar alle cruciale ecosystemen beschermd worden. Mensenrechten van Inheemse volkeren en lokale gemeenschappen dienen goed verankerd te worden in de wet. En tot slot mogen bedrijven die niet aan deze regels voldoen ook niet langer gefinancierd worden door Europese investeerders”, aldus Palmen.

Belga

Meest recent

Meest recent