Startpagina Granen

VN-chef roept Rusland op Oekraïense graanexport vrij te geven

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft Rusland woensdag opgeroepen de blokkade van de graanexport uit Oekraïne op te heffen. Aan het Westen vroeg hij om Russische meststoffen toe te laten op de wereldmarkten. Zo kan de wereldwijde voedselcrisis doeltreffend worden aangepakt.

Leestijd : 2 min

Rusland moet de veilige export toestaan van graan dat in de Oekraïense havens ligt opgeslagen, zei Guterres tijdens een bijeenkomst van ministers in New York georganiseerd door de Verenigde Staten.

Tegelijkertijd moeten "Russische levensmiddelen en meststoffen volledige en onbeperkte toegang hebben tot de wereldmarkten", aldus de VN-chef.

Onderhandelingen lopende

Guterres onderhandelt al enkele weken over beide kwesties met Rusland, Oekraïne, de VS, de Europese Unie en Turkije, dat kan helpen bij het opruimen van mijnen in de buurt van Oekraïense havens.

"Ik ben hoopvol maar er is nog een weg te gaan. De complexe veiligheids-, economische en financiële implicaties vergen goede wil van alle partijen", zei hij. Meer details gaf hij niet om de kansen op een overeenkomst niet te hypothekeren.

Mensen voeden, geen conflicten

"Er bestaat geen doeltreffende oplossing voor de voedselcrisis zonder dat de voedselproductie van Oekraïne en de door Rusland en Wit-Rusland geproduceerde voedingsmiddelen en meststoffen ondanks de oorlog opnieuw op de wereldmarkten worden gebracht", beklemtoonde hij.

Guterres waarschuwde voor "het schrikbeeld van wereldwijde voedseltekorten in de komende maanden" en benadrukte dat "als we mensen niet voeden, we conflicten voeden".

Hij zei dat de oorlog in Oekraïne de factoren die bijdragen tot de wereldwijde voedselcrisis heeft versterkt en versneld: de klimaatverandering, de Covid-19-pandemie en de groeiende ongelijkheid tussen rijke en arme landen.

Meer mensen in voedselonzekerheid

De crisis "dreigt tientallen miljoenen mensen in een situatie van voedselonzekerheid, ondervoeding en verhongering te duwen" en "zou jaren kunnen duren", waarschuwde hij. "In slechts 2 jaar tijd is het aantal mensen dat lijdt onder ernstige voedselonzekerheid verdubbeld van 135 miljoen vóór de pandemie tot 276 miljoen nu."

Belga - MV

Lees ook in Granen

Geïntegreerde ziektebestrijding in graanteelt toegelicht

Granen Tijdens de graanavonden die eind februari - begin maart werden georganiseerd doorheen Vlaanderen gaven Bram Vervisch & Jonas Claeys van Inagro én coördinatoren van het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) toelichting bij de geïntegreerde ziektebestrijding van wintergranen.
Meer artikelen bekijken