Startpagina Actueel

Vlaamse overheid lanceert “Oog voor Lekkers”

Gezonde tussendoortjes zijn essentieel voor een goede gezondheid. Toch kunnen kinderen en jongeren best meer fruit en groenten eten en meer ongezoete melk drinken. De Vlaamse overheid wil daarom alle krachten bundelen.

Leestijd : 2 min

Dankzij Europese en Vlaamse subsidies en met steun van de groente-, de fruit- en de zuivelsector werden de vroegere “Tutti Frutti” en “Melk op school”-regelingen samengevoegd en in een eigentijds jasje gestoken onder de noemer “Oog voor Lekkers”. Als klap op de vuurpijl zijn er twee nieuwe mascottes: “Slurp en Slice” en werd de website https://www.oogvoorlekkers.be/ ontwikkeld.

Ook nieuw is dat er voor schoolfruit en -groenten wordt afgestapt van een deels gesubsidieerde verdeling voor 30 weken. In de plaats komt een volledig gesubsidieerde verdeling van 10 weken of 20 weken (voor scholen in het buitengewoon onderwijs en scholen met een hoog percentage kwetsbare leerlingen).

Aan de regeling voor schoolmelk verandert de wijze van inschrijving: de doordrukvellen worden vervangen door een digitale inschrijving op het e-loket. Ook wordt de subsidie voortaan rechtstreeks aan de school betaald.

Uit onderzoek is gebleken dat gezonde eet- en drinkgewoontes best op jonge leeftijd worden aangeleerd. Via deze maatregel willen we de schoolgaande jeugd laten kennismaken met nieuwe smaken en hen aanmoedigen om regelmatig fruit, groenten en ongezoete melk te consumeren. Door de verdeling te koppelen aan educatieve momenten in de klas willen we jongeren voldoende bagage meegeven om later zelf gezonde eetkeuzes te kunnen maken.

Evaluatie vanuit het vroegere Tutti Frutti verhaal toont aan dat vooral kwetsbare leerlingen een duwtje in de rug nodig hebben en in de oude formule buiten de boot vielen. Daarom zetten we met “Oog voor Lekkers” vooral in op de kwetsbare doelgroep.

Ga zeker een kijkje nemen op https://www.oogvoorlekkers.be/. Je vindt er aangepaste informatie voor scholen, leerkrachten, ouders en leveranciers. Daarnaast vind je er alle praktische informatie om subsidies aan te vragen voor schoolfruit, - groenten en - melk.

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken