Startpagina Veeteelt

Nieuwe wetgeving doet papieren paspoort voor runderen verdwijnen

Vanaf 13 juni 2022 treedt de nieuwe wetgeving rond identificatie en registratie in voege. Voor de rundvee- en vleeskalversector betekent dat in hoofdzaak dat het gekende papieren paspoort voor elk rund verdwijnt. In de plaats daarvan zullen dieren in een eerste fase verhandeld worden met andere documenten. Sanitel is daarom ook niet beschik baar op 11 en 12 juni.

Leestijd : 3 min

Voor de binnenlandse handel gebruik je vanaf 13 juni 2022 een verplaatsingsdocument dat bestaat uit 2 luiken: bovenaan het effectieve verplaatsingsdocument dat meegaat met het dier en onderaan het vertrekluik. Voor export gebruik je vanaf de start van de nieuwe wetgeving een identificatiedocument.

Zelf documenten printen

Vanaf 13 juni kan je de nieuwe documenten bovendien ook zelf printen. Als je niet langer wenst dat DGZ de documenten voor jou print en opstuurt per post, mag je dit laten weten op het e-mailadres helpdesk@dgz.be. Je kan ook perfect je meldingen telefonisch blijven uitvoeren als je ervoor kiest om geen post meer te ontvangen.

Als je wil blijven werken zoals je dat vandaag doet, hoef je niets te doen. Vanaf juni ontvang je dan na elke geboorte, aankoop of invoer van een rund een verplaatsingsdocument dat je op een later moment kan gebruiken om het dier in het binnenland te verhandelen. Het document is onbeperkt geldig.

Voor de binnenlandse handel gebruik je vanaf 13 juni 2022 een verplaatsingsdocument.
Voor de binnenlandse handel gebruik je vanaf 13 juni 2022 een verplaatsingsdocument.

Voor export gebruik je vanaf de start van de nieuwe wetgeving een identificatiedocument.
Voor export gebruik je vanaf de start van de nieuwe wetgeving een identificatiedocument.

Geldigheid paspoort

Aan de veehandelaar geef je het huidige paspoort (zoals op vandaag) of je geeft het nieuwe verplaatsingsdocument mee. Ook als je het nieuwe verplaatsingsdocument gebruikt, geef je enkel het bovenste ingevuld luik mee, de onderste helft is het vertrekluik en scheur/knip je af. Het vertrekluik kan bovendien nog steeds handig zijn om op basis daarvan nadien nog je vertrekmelding te registreren.

De huidige paspoorten op je bedrijf mag je weggooien of bijhouden. Die worden niet automatisch vervangen door de nieuwe documenten. In de overgangsfase kan je de huidige paspoorten wel nog gebruiken om een dier te verhandelen.

De overgangsfase is op dit moment minstens 1 jaar. DGZ zal je tijdig informeren als het moment eraan komt dat het niet meer toegelaten zal zijn om de huidige paspoorten te gebruiken om een dier te verhandelen. Vanaf dat moment zal je ofwel een nieuw verplaatsingsdocument moeten printen ofwel het dier volledig digitaal verhandelen. Opgelet bij export: alle dieren die op hetzelfde certificaat vermeld staan dienen ofwel allemaal geëxporteerd te worden met hun huidige paspoort, ofwel hebben ze allemaal het nieuwe document. Een mix is niet mogelijk.

Waarop letten?

• Aangekochte dieren kunnen niet verhandeld worden vóór ALLE resultaten van de verplichte aankooponderzoeken (ook 2e aankooponderzoek IBR) gekend zijn.

• Je registreert best de geboortemelding zo kort mogelijk na de geboorte zodat je zeker tijdig een geldig verplaatsingsdocument kan bekomen (omdat er voortaan ook, naast de verplichte BVD-analyse, rekening gehouden wordt met een immobiliteitsperiode van 10 dagen na de meldingsdatum vooraleer je een dier kan verhandelen).

• Je registreert aankopen van runderen bij voorkeur zelf via Veeportaal.

Extra nuttige informatie

Als een dier sterft, registreer je de vertrekmelding op Rendac en contacteer je Rendac voor de ophaling. Je hoeft vanaf 13 juni niet langer een document te bezorgen aan DGZ.

Bij de aankoop van dieren, en als je de aankomst zelf registreert, geef je geen verplaatsingsdocumenten meer mee met de dierenarts. Nadat je je aankomsten geregistreerd hebt, zal je van DGZ een e-mail ontvangen met een overzicht van de verplicht uit te voeren analyses. Dat overzicht druk je af en geef je wel mee met de dierenarts die het als bijlage bij het analyseaanvraagformulier kan voegen.

Sanitel niet beschikbaar tijdens weekend 11-12 juni

Om de Sanitel-databank te kunnen aanpassen naar de nieuwe wetgeving, zal Sanitel niet beschikbaar zijn op zaterdag 11 juni en zondag 12 juni. Dit betekent dat je tijdens dat weekend geen meldingen kan registreren: noch via Veeportaal, noch via het telefonisch meldingssysteem (VRS) of de managementpakketten.

Hou hier rekening mee en registreer daarom je meldingen zoveel mogelijk vóór 11 juni zodat je de wettelijke meldingstermijnen respecteert.

Meer info over de impact van de nieuwe wetgeving voor andere diersoorten vind je in nieuwsbrieven op de website van DGZ.

- Voor pluimveehouders: www.dgz.be/nieuws/nieuwe-kbs-ir-wijzigingen-voor-pluimveehouderij

- Voor varkenshouders: www.dgz.be/nieuws/nieuwe-kbs-ir-wijzigingen-voor-varkenssector

- Voor konijnenhouders: www.dgz.be/nieuws/nieuw-kb-transport-wijzigingen-voor-konijnenhouderij

DGZ – Sanne Nuyts

Lees ook in Veeteelt

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken