Startpagina Bedrijfsnieuws

Bij JCB: nieuwe wiellader van 20 ton, de 457S

JCB heeft een nieuw vlaggenschip in zijn aanbod landbouwbulldozers ontwikkeld, namelijk de 457S van 20 ton.

Leestijd : 2 min

Het nieuwe model komt er aan de bovenzijde bij, naast de bestaande 413S, 419S en 435S. Deze machines zijn speciaal ontwikkeld voor landbouwkundige toepassingen, zoals het aanrijden van silo’s met gehakseld gras en van maïs, het voeden van biogasinstallaties, en het laden van stalmest, suikerbieten en pakken.

De S-uitvoering heeft een nieuw achterchassis, contragewicht, nieuwe transmissie, assen en banden.

De nieuwe JCB 457S heeft 282 pk (210 kW) in ‘Dynamic power’ modus en in economische, brandstofbesparende modus is dit 224 pk (167 kW). De kracht komt uit een zescilinder 6,7 l Cummins motor, die een koppel van 1.200 Nm genereert. Aan die motor is een nieuwe zestraps powershifttransmissie met inschakelbare blokkering van de koppel-omvormer in alle versnellingen gemonteerd. Voorwaarts zijn er 6 versnellingen, achterwaarts 3 die manueel of automatisch worden geschakeld.

Intelligent gecombineerd

De motor, in combinatie met de uitgekiende aandrijflijn, zorgt voor impressionante duw- en klimcapaciteiten. Dat is net wat een landbouwbulldozer nodig heeft bij het werk op een gras- of maïssilo. De topsnelheid op de weg in België bedraagt 40 km/uur. De wiellader kan zo makkelijk oogstteams of teams om stalmest te spreiden volgen. Verder heeft hij een Rockinger-trekhaak van 20 ton, met een camera en een hydraulisch of pneumatisch remsysteem met dubbele leiding voor aanhangers.

Om de oliekoelers en motor te koelen is een grote koelventilator gemonteerd, die automatisch kan omkeren in draairichting, om vuil weg te blazen. Het nieuwe achterchassis biedt een brandstoftank van 400 l en heeft een nieuw design en profiel van het contragewicht, zodat er zich geen vuil ophoopt bij het werken op bijvoorbeeld grassilo’s.

De nieuwe JCB 457S staat op heavy duty-wielassen, die een beperkte slip kunnen laten zien of een automatische blokkering van het differentieelslot om optimale trekkracht te bieden op gladde ondergronden. Diverse bandenmaten en -profielen zijn leverbaar, afhankelijk van de ondergrond waarop gewerkt wordt. De machinebreedte bevindt zich binnen de 3 m. Aan de voorzijde zijn 2 types laadarmen mogelijk: de standaard High Torque- laadarmen, die tot 4,30 m hoog gaan, of de High Lift-mogelijkheid, die tot 4,80 m hoog gaat (gemeten op de aankoppelingspin van de schepbak). Zes ton heffen is geen probleem voor de machine.

Nieuwe silagevork

JCB heeft voor de nieuwe 457S-bulldozer ook een nieuwe silagevork voor gras en maïs ontwikkeld van 4,88 m breed in opengevouwen toestand en een capaciteit van 7,10 cuub. Door de open structuur biedt deze silagevork een goed zicht op het materiaal voor de bestuurder. In opgeklapte toestand (vanuit de cabine te bedienen) kan er makkelijk langs een muur van de sleufsilo gereden worden.

We kunnen nog meegeven dat de nieuwe wiellader over een ruime Command Plus-cabine beschikt, die voorzien kan worden van al het hedendaagse comfort: 360° ledverlichting, dubbele zwaailampen, tapijt als vloerbekleding, en een luxe halflederen beklede verwarmde/gekoelde bestuurderszetel en niet te vergeten een uitlaatpijp in inox.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken