Startpagina Actueel

Vlaamse paarden verbeeldden Vlaamse Kruisvaarders

Het was de eerste Heilig Bloedprocessie in 3 jaar. Het was van mei 2019 geleden dat de processie van het Heilig Bloed nog eens door het historische centrum van Brugge trok.

Leestijd : 1 min

1.700 acteurs en 175 dieren lieten zich van hun beste kant zien en ensceneerden naar goede gewoonte het lijden van Jezus Christus. Alle zitplaatsen waren volledig uitverkocht en 40.000 mensen stonden in dikke rijen langs het parcours op elkaar gepakt om de processie te aanschouwen.

Brugge beleefde weer zijn schoonste dag. Ook het Vlaams Paard was opnieuw aanwezig. Zoals steeds verbeeldden zij de kruisvaarders. Elf ruiters en 8 palfreniers (schildknapen) werden aangeleverd door de groep van het Vlaams Paard. Hun banier was de witte vlag met het groene kruis. Dit was de historische vlag die de Vlaamse Kruisvaarders met zich meedroegen ten tijde van de historische kruistochten. Sinds 2009 staat de processie ingeschreven op de lijst van het immaterieel cultureel werelderfgoed van de Unesco. De deelname van het Vlaams Paard past zodoende perfect in deze context. Mede door het mooie weer werd het dit jaar een echte topeditie!

Patrick Trio

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken