Startpagina Granen

Hoeveelheid geblokkeerd graan in Oekraïne kan nog verdrievoudigen

De Oekraïense premier Denys Sjmyhal liet weten dat Oekraïne door de blokkering van de havens aan de Zwarte Zee meer dan 23 miljoen ton graan en oliezaad niet kan uitvoeren. Het ministerie van Landbouw zou nu ook aan de installatie van mobiele silo's werken, om de opslagcapaciteit met 10 tot 15 miljoen ton te verhogen.

Leestijd : 2 min

De hoeveelheid geblokkeerd graan zou tegen de herfst nog kunnen verdrievoudigen, zo waarschuwde de Oekraïense president Volodimir Zelenski eerder deze week.

Ontmijnen

Oekraïne weigert om de haven van de zuidelijke stad Odessa te ontmijnen om zo opnieuw de export van graan mogelijk te maken, omdat het vreest dat Russische troepen van de gelegenheid gebruik zullen maken om de stad aan te vallen. Dat heeft Sergej Bratsjoek, woordvoerder van het bestuur van de regio Odessa, gezegd.

Door de oorlog in Oekraïne blokkeert Rusland de export van graan vanuit belangrijke havens aan de Zwarte Zee. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zit wel samen met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Cavusoglu in Ankara om te praten over de oprichting van maritieme corridors om de graanexport te vergemakkelijken.

Risico’s

Een van de voorwaarden daarbij is wel dat het kustgebied bij Odessa ontmijnd moet worden, en dat houdt volgens Bratsjoek risico's in. “De Russische Zwarte Zeevloot lijkt zich terug te trekken naar het geannexeerde schiereiland Krim, maar van zodra we de toegang tot de haven van Odessa zullen ontmijnen, zal de Russische vloot er zijn”, aldus Bratsjoek.

Hij vraagt antischeepsraketten voor zijn land, en hij vindt ook dat NAVO-landen de konvooien met Oekraïens graan moeten escorteren.

Hulp van Turkije

Op vraag van de Verenigde Naties heeft Turkije zijn hulp aangeboden om konvooien te begeleiden vanuit de Oekraïense havens, maar Oekraïne en Rusland blijven er elkaar voorlopig van beschuldigen zeemijnen te leggen voor de kusten van de Zwarte Zee. Volgens Lavrov heeft Moskou zijn deel gedaan, en is het nu aan Kiev om mijnen te verwijderen. “We zijn klaar om de veiligheid van de schepen met graan te verzekeren die de Oekraïense havens verlaten in samenwerking met onze Turkse collega's”, stelde de Russische buitenlandminister.

Belga - TD

Lees ook in Granen

Volg de bladluizendruk vooral in wintertarwe op

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) meldt dat de gevoeligste fase voor het dwergvergelingsvirus op veel gerstpercelen voorbij is. In wintertarwe moet dit nog wel opgevolgd worden. Dwergvergeling dient voorkomen te worden door bestrijding van bladluizen.
Meer artikelen bekijken