Vakbonden Eurochem hopen snel duidelijkheid te krijgen over meststoffenfabriek

De toekomst van de Eurochem meststoffenfabriek in de Antwerpse haven is terug onzeker.
De toekomst van de Eurochem meststoffenfabriek in de Antwerpse haven is terug onzeker. - Foto: Eurochem

ABVV-afgevaardigde Jan Vlegels zegt dat de werknemers de concrete gevolgen van de nieuwe sancties nog niet kennen. Volgens Vlegels is de CEO van Eurochem in overleg met het ministerie van Financiën.

Europese sancties

In maart kwam de meststoffenfabrikant in de problemen toen een eerste ronde Europese sancties de productie bij EuroChem grotendeels stillegde. Toen werd de (ex-)eigenaar en oligarch Andrei Melnichenko geviseerd door Europa. Nadat Melnichenko niet langer de ‘voornaamste begunstigde’ van EuroChem was, werd de productie deels hervat. Die beslissing staat nu op losse schroeven, zo bericht De Tijd.

Melnichenko zou zijn aandelen over hebben gedragen aan zijn vrouw Aleksandra, een Servisch-Kroatische zangeres en model. Maar het zesde EU-sanctiepakket tegen Rusland, zette volgens De Tijd ook Aleksandra Melnichenko op de sanctielijst. De Europese Unie bevestigt dat zij nu de ‘uiteindelijk belanghebbende’ is van EuroChem.

Echtgenoot vervangt man

Volgens de EU heeft Aleksandra Melnichenko haar echtgenoot vervangen als eigenaar en heeft ze dus banden met een zakenman en de Russische regering. ABVV-vakbondsafgevaardigde bij EuroChem, Stijn Verdonck, laat weten dat er 2 weken geleden op de ondernemingsraad nog werd verkondigd dat mevrouw Melnichenko geen enkel probleem zou mogen vormen voor de heropstart van de activiteiten. “Toen werd gezegd: stel dat mevrouw Melnichenko op een sanctielijst komt, dan heeft dat geen effect op de beslissing van de Belgische overheid”, aldus Verdonck.

“Het is nu afwachten tot de donkere wolken zijn verdwenen en het overleg met de overheid duidelijkheid brengt”, besluit Verdonck. Bij EuroChem Antwerpen werken zo'n 400 mensen.

Belga

Meest recent

Meest recent