Startpagina Actueel

VLAM prospecteerde de Amerikaanse markt

VLAM nam vorige week voor de sector groenten en fruit deel aan de missie naar de Verenigde Staten, voorgezeten door Prinses Astrid. Er waren bezoeken aan de vroegmarkten en importeurs in Philadelphia, New York en Boston. Verder stond een bedrijfsbezoek aan Greenyard US op het programma.

Leestijd : 2 min

BelOrta was tijdens de hele prospectie aanwezig en kon zo de mogelijkheden en gevoeligheden voor hun telers in kaart brengen. In New York werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om chefs in te huren voor een tasting met onze kwaliteitsproducten. Zo konden de Amerikaanse aankopers op een originele manier onze producten beter leren kennen.

Fytosanitaire redenen

De remoulades, asperges à la flamande en het gebraiseerd witloof vielen sterk in de smaak en boden de Amerikaanse aankopers een nieuwe kijk op onze topproducten. VLAM wil op die manier het aanbod beter bekend maken en onze export verbreden naar meerdere producten. Het paradepaardje voor onze export blijven de ‘Belgian endives’.

Het is belangrijk om ook te kijken welke producten potentieel hebben, maar momenteel nog niet binnen mogen in de VS omwille van fytosanitaire redenen. Hiervoor wilt VLAM de dossiers voor markttoegang helpen bespoedigen bij de bevoegde autoriteiten in zowel de VS als België. De importeurs in de VS waren hiervoor duidelijk vragende partij en verwezen met nostalgie naar de tijd dat ze vanuit België vleestomaten konden importeren.

Grote handelsnatie

De Verenigde Staten zijn één van de grootste handelsnaties ter wereld. Specifiek voor verse groenten en fruit zien we dat de Verenigde Staten heel wat van deze producten telen; tomaten, sla, druiven, appelsienen, appelen,...

De VS zijn een netto-invoerder voor verse groenten en fruit en dit bovendien in stijgende mate. Er worden heel wat ‘tropische’ vruchten ingevoerd, naast kleinere volumes aardbeien, appelen en peren. Binnen het groentesegment zijn er heel wat ingevoerde paprika, tomaten, komkommers,...

De Europese landen zijn leverancier voor verse groenten en fruit aan de Verenigde Staten. De exportvolumes dalen wel de laatste jaren. Er wordt een breed gamma aan producten afgezet, waaronder peren, paprika, witloof,...

Binnen de Europese landen ziet VLAM dat de sterkhouders richting de VS voor vers fruit Italië en Griekenland zijn, en Spanje en Nederland voor verse groenten. België is hier 5de leverancier en exporteert voornamelijk witloof, prei, spruitjes en knolselder richting de VS. België is voor witloof sterkhouder op de VS-markt met aandelen van 75%.

VLAM

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken