Startpagina Melkvee

Milcobel verhoogt melkprijs met 4 euro tot 55,50 euro/100 l

De Raad van Bestuur besliste tijdens haar vergadering van 13 juni over de melkprijs voor deze maand. Milcobel zal voor de lopende leveringen van juni een standaard melkprijs hanteren van 55,50 euro/100 liter. Dat betekent een verhoging met 4,00 euro ten opzichte van de standaard melkprijs van vorige maand, mei 2022. De afgelopen weken vonden ook de ledenvergaderingen van Milcobel plaats.

Leestijd : 2 min

Dat komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 59,66 euro/100 l voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor juni bedraagt 7,3026 euro/kg.

Sterke resulaten

Deze nieuwe verhoging is een resultaat van de sterke resultaten die Milcobel opnieuw heeft neergezet. Milcobel betaalt de melkprijs vanuit de winst, op haar beurt het resultaat van het sterk inzetten op toegevoegde waarde producten en verdere besparingen via het Compassplan.

Het is duidelijk dat de Feniks strategie – gelanceerd in september 2020 – ook in 2022 haar vruchten afwerpt, en dat na een historisch sterke winst in 2021.

Geslaagde ledenvergaderingen achter de rug

De voorbije weken organiseerde Milcobel in de verschillende ledenkringen de ledenvergaderingen, waar de bedrijfsresultaten en strategie werden toegelicht. Leden-coöperanten kregen uitgebreid de kans om in dialoog te gaan met zowel voorzitter als CEO. Daarnaast werden ook in elke ledenkring de afgevaardigden verkozen voor de Algemene Vergadering die plaatsvindt op 21 juni.

Tenslotte verduidelijkte Milcobel een aantal coöperatieve punten:

- De positieve impact van de verhoogde duurzaamheidspremie vanaf 1 mei (van 0,50 naar 1 euro maximale premie).

- De garantie van reeds 0,35 euro/100 l als coöperatieve teruggave (nabetaling) voor de in 2022 geleverde liters melk. Hiermee onderlijnt Milcobel de ambitie om – net als in 2021 – de kapitaalsverplichting van haar leden-coöperanten te financieren vanuit het bedrijf.

- Het optrekken van de hoeveelheidspremie met 50% (vanaf 1 augustus), en de afschaffing van de aftopping op de hoogste volumes, zoals van toepassing in het huidige staffelsysteem. Op deze manier geeft M ruimte aan onze groeibedrijven, en belonen ze hen voor de efficiëntiewinst die wordt gerealiseerd bij de ophaling van grotere volumes.

Het feit dat deze bijeenkomsten na een corona-onderbreking van 2 jaar opnieuw fysiek konden doorgaan, zorgde voor positieve energie. Het DNA van een coöperatie als Milcobel is immers ‘samenwerken’ en daar zijn deze ledenvergaderingen een mooie illustratie van.

Milcobel

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken