Startpagina Veeteelt

Stuurgroep Turnhouts Vennengebied overhandigt honderden bezwaarschiften

Woensdagochtend 15 juni kwam de stuurgroep Turnhouts Vennengebied samen op het gemeentehuis van Ravels om er bezwaarschriften in te dienen tegen de PAS. Ze verzamelden er maar liefst meer dan 675. Het gros daarvan heeft betrekking op de gemeente Ravels.

Leestijd : 2 min

De stuurgroep heeft de bezwaarschriften officieel bezorgd aan Ravels burgemeester Walter Luyten.

De stuurgroep Turnhouts Vennengebied is een groep agrarische ondernemers die onafhankelijk werken van vakorganisaties. Zij vertegenwoordigen meer dan 300 bedrijven in het gebied en krijgen veel steun van niet-agrarisch ondernemende bewoners. Iedereen heeft zijn hart voor het platteland zoals het nu is.

Betrekking op gans Vlaanderen

Het stikstofdossier heeft in het ganse Vlaamse land al veel stof doen opwaaien. Ook in de Vlaamse regering en het parlement zijn er al vele woorden over gevallen. In het Turnhouts vennengebied (nabij Ravels) is er niet alleen over gesproken. Daar liggen de agrarische ondernemers al nachten wakker van welke wervelwind er over hun platteland zal gaan. “Deze wervelwind beperkt zich helaas niet alleen tot de agrarische sector. Enkel in deze regio zal het al een 10.000 jobs aan nevenwerkgelegenheid kosten”, klinkt het bij de voorzitter van de stuurgroep, Danny Hereijgers.

Fouten

Inmiddels is gebleken dat de voorliggende PAS en het MER fouten bevatten en juridisch geen enkele steunpilaar heeft.

Tijdens het openbaar onderzoek, heeft de stuurgroep vele gesprekken gehad met meer dan terecht bezorgde mensen. Niet enkel agrarische ondernemers zijn bezorgd over het platteland. Ook mensen die er wonen en in werken, vrezen dat alle beslissingen vanuit een ivoren toren de natuur en platteland meer gaan schaden.

Democratie?

Agrarische activiteiten gaan samen met natuur, al eeuwenlang. Telkens veranderen de beleidmakers de spelregels en is de landbouwsector die voor groen zorgt de dupe. “Maar hier stopt het nu niet, ook de bevolking zal met het ganse stikstofdossier de dupe zijn. Uitbatingsvergunningen hebben geen waarde meer en democratie zeker niet gezien de sector niet betrokken is bij overleg”, legt de stuurgroep uit. Zij vinden dat de landbouwsector wordt afgeschilderd als grote schuldige en dat het de overheid te doen is om de landbouwgronden in te nemen.

De stuurgroep hekelt ook het feit dat vooral minister Demir een stem krijgt in de media en haar verhaal kwijt kan. Ze zien met lede ogen de verwijten richting Boerenbond aan, waar zij als land- en tuinbouwer, als familie geen boodschap aan hebben.

Tot slot benadrukt voorzitter Hereijgers dat zij mensen, families, vrienden vertegenwoordigen, die allemaal hun passie en ziel hebben bij het platteland. Decennia lang zien ze landbouw en natuur samen verweven. Naar eigen zeggen lijkt dit nu door ‘extremisten’ verloren te gaan. Ze stellen zich dan ook terecht de vraag of er nog democratie is.

TD

Lees ook in Veeteelt

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken