Eerste ‘welzijnskippen’ in de rekken

Eerste ‘welzijnskippen’ in de rekken

Kippen die het nieuwe label dragen, kregen 40 % meer bewegingsruimte, en groeien op met daglicht, zitstokken en afleidingsspeeltjes. Daardoor krijgt de kip een fijner leven en een betere gezondheid. De Belgisch Beter Leven kip onderscheidt zich ook doordat ze geboren, gehouden en verwerkt is in België, met strenge restricties op het gebruik van antibiotica.

Het label ‘Belgisch Beter Leven’ kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Belgabroed, lokale kwekers, Spoormans (Arvesta), Vanden Avenne en Plukon. Ook Gaia had een voortrekkende rol.

Beperkt aanbod

Gaia is tevreden, maar volgens de directeur van Gaia, Ann De Greef, is er nog een lange weg te gaan: “Ondanks dat de kippen meer ruimte hebben, is het nog steeds geen paradijs voor hen. Voorlopig engageren de supermarkten zich ook enkel voor verse kip en diepvrieskip, maar niet voor de verwerkte kip. , terwijl supermarkten tegen 2026 alle vlees van ‘plofkippen’ willen vervangen door een duurzaam alternatief. Wij willen daarom een oproep doen aan de supermarkten om toch voor het complete gamma te gaan. In andere landen lukt dat wel”, aldus De Greef.

Vooral verse en diepvriesproducten

Nu bieden de ketens vooral verse producten aan, zoals kipfilet, kippenonderbouten, kippenvliegen, kippenhaasjes, kippendijen en kipblokjes, maar bij de meeste winkels is het aanbod nog vrij beperkt. Bij Delhaize vind je enkel de dubbele kipfilets, en bij Colruyt vind je enkel de kipfilet, het kippenhaasje en de onderbouten.

Waarschijnlijk hebben de supermarkten schrik voor de hogere kostprijs, want de gelabelde kip kost zowat 4 euro per kg meer. “Kip is schandalig goedkoop”, zegt De Greef aan Radio 1. “De dieren betalen de prijs met hun welzijn. We gaan niets vooruit als dierenwelzijn niets mag kosten.”

Sanne Nuyts

Meest recent

Meest recent