Italiaanse landbouw kreunt onder de droogte

In verschillende gebieden van Italië heeft het in ongeveer vier maanden niet meer geregend. Heel wat rivieren vallen stilaan droog.
In verschillende gebieden van Italië heeft het in ongeveer vier maanden niet meer geregend. Heel wat rivieren vallen stilaan droog. - Foto: Belga

Komende week staat een topontmoeting op het programma tussen de regio's en de centrale regering. "Ik denk dat het onvermijdelijk is een crisistoestand uit te roepen vanwege de droogte", zei minister van Landbouw Stefano Patuanelli aan het persbureau Ansa.

Oogsten

In verschillende gebieden van Italië heeft het in ongeveer vier maanden niet meer geregend. De Po, de langste rivier van het land, staat op zijn laagste niveau in 70 jaar. Veel oogsten in Piëmont, Lombardije en Emilia-Romagna komen in gevaar door het gebrek aan water. Op veel plaatsen zijn de waterbekkens leeg en moeten tankwagens ingezet worden. In enkele gemeentes mag water alleen nog voor essentiële zaken gebruikt worden, zoals drinken.

Melk

Landbouwvereniging Coldiretti zegt dat in sommige gebieden de opbrengst gehalveerd is. Getroffen is ook de melksector. Wegens de deels ongewone hitte en tegelijk het gebrek aan voeder door de droogte geven de koeien tot 10 procent minder melk dan gewoonlijk.

Belga

Meest recent

Meest recent