Startpagina Actueel

Syngenta demonstreert bodeminsectensensor op Interra Farm

Op vrijdag 17 juni demonstreerden landbouwer Christophe Jolly en Syngenta een nieuwe bodeminsectensensor op de Interra Farm in Ittre. De bodeminsectensensor is een autonome sensor voor automatische ecologische evaluatie van bodembiodiversiteit, bodemkwaliteit en de stabiliteit van het ecosysteem.

Leestijd : 2 min

De sensor geeft telers eenvoudig inzicht in de kwaliteit van hun bodem. De sensor is ontwikkeld door Syngenta in samenwerking met het Hongaarse Instituut voor Bodemkunde (ATK) en is nog in de onderzoeksfase. Syngenta heeft de ambitie om de daadwerkelijke impact van landbouwpraktijken op bodemkwaliteit beter in beeld te kunnen brengen.

Mijten en springstaarten

Professor Miklós Dombos, Senior researcher van het Hongaarse Instituut voor Bodemkunde (ATK-TAKI): “De sensor meet aan de hand van simpele bodemmonsters de aanwezige mijten (Acari) en springstaarten (Collembola), de belangrijkste biologische indicatoren van bodemkwaliteit. Wat de tool uniek maakt is dat de software achter de sensor hiermee de bodembiologische kwaliteit (QBS-ab index) en de stabiliteit van ecosystemen analyseert. We zijn heel blij dat we onze sensor nu in België in de praktijk kunnen gaan testen.”

Goede bodemkwaliteit

Christophe Jolly, landbouwer van de Interra Farm: “De bodemkwaliteit is voor mij als teler essentieel, alles begint immers met een goede bodem. Ik ben daarom erg verheugd om met deze bodemsensor te kunnen gaan meten wat de daadwerkelijke impact is van verschillende landbouwpraktijken op mijn bodem. Is er bijvoorbeeld een verschil te zien in bodemkwaliteit tussen mijn biologische en mijn conventionele percelen? En wat is het effect op bodemleven van de verschillende soorten grondbewerking die ik toepas? Hopelijk geeft de bodeminsectensensor van Syngenta me daarin meer inzicht. De Interra Farm is hiervoor uitermate geschikt omdat we hier dagelijks experimenteren met nieuwe landbouwpraktijken.”

Edward van der Linden, New Farming Technology Lead Benelux: “Syngenta wil nieuwe oplossingen ontwikkelen die biodiversiteit en bodemgezondheid in de landbouw verbeteren. Accurate, in-field data die de werkelijke impact op bodemleven meten zijn daarbij onmisbaar. Het onderzoek met deze bodeminsectensensor is daarbij een eerste kleine stap op weg naar die verbeterde meetbaarheid. We zijn erg dankbaar dat we hierin samen kunnen werken met het Hongaarse Instituut voor Bodemkunde en landbouwer Christophe Jolly.”

Syngenta

Lees ook in Actueel

Landbouw- en milieuorganisaties voeren actie tegen Europese ggo-wetgeving in Brussel

Actueel Op het Luxemburgplein in Brussel hebben een veertigtal mensen van verschillende landbouw- en milieuorganisaties actie gevoerd tegen een Europees voorstel tot nieuwe ggo-richtlijn. Ze vrezen dat een deregulering van ggo's (genetisch gemodificeerde organismes) zal resulteren in het aan banden leggen van de keuzevrijheid voor boeren en consumenten om ggo-vrije voeding te produceren en consumeren.
Meer artikelen bekijken