Startpagina Aardappelen

Belgapom merkt een groter aanbod dan vraag

Op 24 juni blijft de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger nog steeds hangen op 200 euro/ton zonder btw. De prijs voor Bintje blijft ook op 150 euro/ton zonder btw staan.

Leestijd : 1 min

Belgapom spreekt van een flauwe marktstemming bij de 3 rassen, wat betekent dat het aanbod groter is dan de vraag.

Met btw bedraagt de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger 212 euro/ton, en voor Bintje 159 euro/ton met btw.

Fontane

De Belgapomprijs Fontane is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit Fontane, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Pootafstand bepalen in functie van ras en kaliber

Aardappelen Met een nieuw aardappelteeltseizoen voor de deur moet alle aandacht gaan naar een goede voorbereiding en naar de meest optimale teelttechniek in de beste omstandigheden. Heb daarom voldoende aandacht voor de juiste pootafstand in functie van het ras en kaliber, bemerkt het PCA.
Meer artikelen bekijken