Startpagina Bedrijfsnieuws

Jubileum en productnieuws bij Delvano

Delvano, Belgische fabrikant van machines voor gewasbescherming, vierde eind juni (toen het na de coronacrisis praktisch kon) hun 55-jarige jubileum. Voor deze gebeurtenis werd een speciale editie van hun nieuwste zelfrijdende ST20-spuit uitgebracht.

Leestijd : 4 min

Delvano bestaat sinds 1966, en was één van de eersten met een zelfrijdende spuitmachine. De toenmalige SafeTrac, waarmee het allemaal begon, was gebaseerd op een omgebouwde Fordson- trekker en voorzien van een houten tank, een 20 m brede sproeiboom en een gesloten cabine. Met de term ‘Safe’ verwijst de fabrikant naar de veiligheid voor de gebruiker.

SafeTrac

Delvano eert nu ter gelegenheid van het jubileum de SafeTrac met een Special Edition van de ST20, waarbij de ST-aanduiding verwijst naar de mythische SafeTrac. Deze heeft een vast spoor met onafhankelijk pendelende vooras, zodat het chassis vlak blijft staan zonder torsie op de chassisbalken.

Het cijfer 20 verwijst naar het type wielmotoren dat is gebruikt. Het grotere broertje is de ST27, die een ander type wielmotoren kent voor een hogere trekkracht en hoger laadvermogen per wiel. De ST27 is er met een tankinhoud van 6.000 of 7.000 l en boombreedtes van 27 tot 57m. Bij de ST20 is de spuittank respectievelijk 3.300 of 5.000 l en de boombreedte gaat van 27 tot 48 m.

Lochmann

De gebruikte cabine komt van het Zwitserse Lochmann en voldoet aan de categorie 4-norm. Deze cabine staat permanent in een lichte overdruk om stof, geur, maar vooral om fytomiddelen buiten te houden. Daarom zijn er in de zijkant ook actieve koolfilters verwerkt. Vroeger werden er nog cabines van een lokale constructeur en/of een fabrikant van maaidorsers en hakselaars gebruikt. Maar deze kunnen niet in overdruk geplaatst worden, en voldoen dus niet aan de categorie 4-norm.

In de cabine zit de rechter armleuning vast aan de bestuurderszetel. Op de armleuning zit een multifunctionele joystick. Hiernaast is er een groot aanraakscherm dat alle machinefuncties weergeeft en spuitinstellingen mogelijk maakt. Een tweede scherm dient voor de gps-stuurnavigatie.

Special Edition

De Delvano ST20 Special Edition is gebaseerd op de standaard ST20, maar werd voor de gelegenheid van zwarte lak voorzien in plaats van het klassieke Delvano blauw. Geelkleurig tinten zijn wel aangebracht, onder andere in de velgranden.

Daarnaast is de machine uitgerust met luchthoorns, een gebogen led- bar vooraan op de cabine en met extra toplampjes. Als extraatje kreeg de ST20 Special Edition nog speciale stickers met de vermelding van het 55-jarig jubileum.

Van de Delvano ST20 Special Edition worden 5 machines voorzien.

Spuittechniek

Deze Special Edition ST20 is voorzien van een 5.000 l grote tank en een 33m brede spuitboom met AirTec-luchtondersteuning. Dit genereert zeer fijne tot grove druppels. De spuitdoppen zijn zowel aan de voor- als achterzijde beschermd op de spuitboom, die secties van 1,5m heeft.

Eveneens is er boomstabilisatie via 6 sensoren, die een gemiddelde waarde nemen om momentopnames uit te filteren. Zijwaarts is tussen de wielen zowel links als rechts spuittechniek verzameld. Rechts zit er de spuitpomp en de vulpomp, links vultrechter, aflaatkraan, fustenreiniger, persluchthaspel voor reiniging. Achter de cabine is een platform dat toegang biedt tot de spuittank en ook de mogelijkheid biedt om middel en water toe te voegen.

Voor de aandrijving staat een Deutz 6,1 l zescilindermotor in, die 160 kW of 218 pk genereert en voldoet aan de Stage 5-emissienormen en die gebruikmaakt van Ad-Blue. Hieraan zit load sensing hydrauliek gekoppeld. Het voordeel van deze techniek is dat er minder olieopwarming is en dat de levensduur van machinecomponenten verlengd wordt. Er werd ook voor gezorgd dat er met een gereduceerd toerental, de maximale transportsnelheid gehaald wordt.

Het Smart-Multi-Connect-bedieningsconcept maakt het mogelijk om van op afstand in te grijpen op de spuitcomputer.
Het Smart-Multi-Connect-bedieningsconcept maakt het mogelijk om van op afstand in te grijpen op de spuitcomputer. - Foto: TD

Smart-Multi-Connect

Delvano organiseerde rond zijn 55-jarig jubileum enkele opendeurdagen. Van deze gelegenheid wilden ze ook gebruikmaken om hun Zilveren Aar op Agribex 2021 (dat helaas door Covid-19 geannuleerd moest worden) te presenteren. Deze kregen ze voor het Smart-Multi-Connect bedieningsconcept. Dit maakt het mogelijk om via een computer, tablet of smartphone in te grijpen op het bedieningsscherm van de chauffeur die de spuitmachine bedient. Zo kan bijvoorbeeld Delvano een diagnose van op afstand doen. Belangrijk hierbij is dat de bestuurder kan blijven verder werken en zijn bespuiting niet moet stoppen voor de diagnose.

Deze techniek is voorgesteld op een getrokken spuitmachine. Het doel is om deze mogelijkheid verder door te trekken naar andere machines in het gamma.

De HDD-2 is een vernieuwd gedragen instapmodel.
De HDD-2 is een vernieuwd gedragen instapmodel. - Foto: TD

Nieuw instapmodel

Tot slot presenteerde Delvano tijdens zijn opendeurdagen een vernieuwd instapmodel van zijn gedragen HDD-2-spuitmachine. Deze heeft een nieuw tankontwerp meegekregen met een ander model van vultrechter. De ronde uitvoering van deze vultrechter zorgt voor een betere reiniging.

Er is een snelaankoppelsysteem en een spuitboom van 16 of 18 m. Dit instapmodel heeft mechanische kranen om de spuit te bedienen. Wie wil kan deze machine telkens verder opbouwen met bijvoorbeeld elektrische kranen.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken