Startpagina Actueel

CETA-akkoord ontbeert ambitie op milieuvlak

Het CETA-handelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie dat op 21 september voorlopig in werking treedt, vertoont een gebrek aan ambitie op milieuvlak. Tot die conclusie komt een team van Franse experts, dat van de Franse regering de opdracht gekregen had om de impact van het controversiële akkoord te evalueren. Het gaat om een gemiste kans, zo luidt het.

Leestijd : 2 min

Het rapport van de experts komt pas vrijdag op het bureau te liggen van de Franse premier Edouard Philippe, maar het Franse nieuwsagentschap AFP kon al een kopie inzien. Volgens het rapport hebben “de hoofdstukken over het milieu de verdienste te bestaan, maar bevatten ze geen enkel dwingend engagement”. De experts betreuren dan ook het gebrek aan ambitie op dat vlak.

De experts, negen toppers in hun vakgebied, hebben zich sinds juli over het 2.300 pagina’s tellende rapport gebogen. “Het gaat niet zozeer om risico’s die het akkoord oplevert, maar eerder om gemiste kansen”, klinkt het. Zo wordt onder meer het gebrek aan engagementen aangehaald om de subsidies die schadelijk zijn voor het milieu, te beperken. “Meer bepaald de subsidies voor fossiele brandstoffen en visserij”.

Er wordt verwacht dat het nog enkele maanden kan duren voordat Canada en de 28 Europese lidstaten het verdrag geratificeerd hebben. Daarom zijn de Canadese premier, Justin Trudeau, en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zaterdag in Hamburg overeengekomen dat het verdrag al “voorlopig” kan ingaan van 21 september.

Een volledige inwerkingtreding is pas mogelijk wanneer alle parlementen van alle lidstaten tot ratificatie zijn overgegaan. Voor België houdt dat in dat alle gemeenschappen en gewesten hun goedkeuring moeten geven aan de tekst. Eén weigering kan volstaan om het akkoord opnieuw te blokkeren.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken