Startpagina Fruit

Tien nieuwe druiventelers afgestudeerd: toekomst verzekerd

In Overijse in Vlaams-Brabant kregen donderdagavond 7 juli 10 cursisten hun diploma als tafeldruiventeler. In de Druivenstreek in Vlaams-Brabant zijn er nog maar een tiental beroepsdruiventelers actief: de cursus, georganiseerd door het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en de Boerenbond, had als doel dat aantal te verhogen.

Leestijd : 1 min

Initieel waren er 25 deelnemers ingeschreven voor de cursus, maar slechts 10 ervan konden de cursus met de naam "Tafeldruif zoekt teler" helemaal afmaken. Sommige deelnemers waren niet altijd aanwezig tijdens de lessen en kregen daardoor hun diploma niet. De cursus was ook niet gericht op hobbytelers met interesse, maar specifiek op personen die graag (semi-)professioneel met de teelt aan de slag willen gaan.

De lessen duurden in totaal een volledig jaar en hielden voor een groot stuk praktijkmomenten in: de cursisten hielpen tijdens de belangrijkste periodes van het druivenseizoen mee in de praktijk met onder meer snoeien, aanbinden, uitkorrelen en oogsten. De oudste afgestudeerde van de cursisten was 69 jaar, de jongste telde 22 lentes.

De 10 nieuwe beroepstelers zijn nu volledig klaar om professioneel aan de slag te gaan. "De nieuwe lichting verzekert de toekomst van de Vlaams-Brabantse tafeldruif", zeggen de verschillende partners.

Belga

Lees ook in Fruit

Meer artikelen bekijken