Startpagina Vleesvee

Familie Cocquyt scoort zowel bij stieren als bij vaarzen op 30ste veeprijskamp van Tielt

Op zondag 5 juni stonden er 60 dieren van 6 verschillende fokkers klaar om de ring te betreden. Na 2 afgelaste edities wegens corona was het dit jaar de 30ste editie van de Intergemeentelijke veeprijskamp in Tielt. Voor de familie Cocquyt uit Pittem werd het een onvergetelijke dag, want ze wonnen 8 van de 11 reeksen en behaalden zowel het kampioenschap bij de stieren als bij de vaarzen.

Leestijd : 4 min

De 3 juryleden bij deze vleesveeprijskamp waren Stijn Veulemans, Vincent Vanopdenbosch en Michiel Gilleman.

Vaarskalveren

Dit jaar werd voor het eerst een jeugd-reeks ingericht, die werd voorgesteld door de kinderen of kleinkinderen van de fokkers. Kleinzoon De Roo had heel de week geoefend om zijn vaarsjes met succes te presenteren. Er stonden 7 dieren klaar van 4 verschillende fokkers. Ravissante de Mahoney (Amoureux) behaalde de eerste plaats. Het is een dier met veel gestalte, lengte, correcte benen en een goede voorhand. De fijn typische Ranja van de Pannemeers (Brillant) behaalde een verdienstelijke tweede plaats.

Vaarzen

In de eerste reeks vaarzen ouder dan 9 maanden behaalde Rineke van de Pannemeers (Litige) een mooie eerste plaats voor Filip Ally. Het is een kleindochter van de bekende Flora van de Pannemeers en is een zeer soortige vaars die zich mooi presenteerde in de ring.

In de volgende reeks vaarzen imponeerde de vaars Ravissante (Futé) de jury met een uitzonderlijk gewicht, gestalte, lengte en breedte met toch mooie vleeskwaliteiten. Rachelle de Mahoney (Dali) en Romanie van Willecomme (Macron) waren ook vaarzen met soort en vlees, maar ze konden niet op tegen de power van Ravissante.

In reeks 4 bij de vaarzen werd het een heel mooi duel tussen 2 vaarzen van de familie Cocquyt. Rose (Courtois) en Romanie (Attribut) waren 2 verschillende types, maar de kracht van Rose haalde het van het pure vleestype van Romanie. Verder was er ook nog een mooie derde plaats voor de familie de Fauw met Roksana vh Caloenhof (Attribut).

Reeks 5 leverde opnieuw een winnaar op van de familie Cocquyt. De speciale achterhand van Precense de Mahoney (Lego) haalde het van de breed gebouwde Petulance (Usinger) in de reeks. In deze reeks was er ook nog een verdienstelijke derde plaats voor Regina vd Pannemeers (Darko) van Filip Ally.

Reeks 6 bij de vaarzen werd een heel mooi duel tussen 2 heel goede dieren. Pilate de Mahoney (Persan) haalde het uiteindelijk van Passionata vd Pannemeers (Darko). Passionata bezat veel ontwikkeling en vlees over heel het karkas, maar Pilata was uitzonderlijk gebouwd in de achterhand en verder supercorrect.

Pilata werd later in de dag ook uitgeroepen tot kampioene bij de vaarzen.

Pilata de Mahoney (Persan), kampioene vaarzen van De Mahoney bvba in Pittem.
Pilata de Mahoney (Persan), kampioene vaarzen van De Mahoney bvba in Pittem. - Foto: Olivia Germeau

Stieren

Het kampioenschap bij de stieren bestond uit 3 stieren van fokbedrijf De Mahoney.

In de allerjongste reeks won Ravel de Mahoney (Amoureux) het van stalgenoot Rudolpho (Iniesta). De derde plaats was voor Roverto vh Caloenhof (Langoureux) van Kristof de Fauw. Ravel werd ook als kampioen uitgeroepen, omdat hij de meest complete stier van de dag was en ook veel fijn vlees en correctheid liet zien.

De tweede reeks stieren leverde opnieuw een mooi duel op tussen Filip Ally en de gebroeders Cocquyt. De uitzonderlijke ontwikkeling van Ronald De Mahoney (Darko) gaf uiteindelijk de doorslag op de compleet gebouwde Dauphin zoon Rik vd Pannemeers.

De laatste reeks was eveneens een mooie strijd, dit keer tussen de familie Cocquyt en Kristof De Fauw samen met zijn zonen. De pure vleeskwaliteiten van Rudger de Mahoney (General) haalde het van de economische Rollon van het Caloenhof die toch mooie vleeskwaliteiten liet zien. Nieuwkomer Geboco bvba behaalde hier een verdienstelijke vierde plaats met Rafael vd Zighoeve (Bavard).

Koeien

De eerste rubriek koeien werd de spannendste reeks van heel de dag. Eerst stond de zeer typische Balisto-dochter Ondana de Mahoney op kop tegenover Nathalia van Willecomme (Attribut), maar na twijfelen tussen de eerste 2 dieren werd arbiter Stijn Veulemans in de ring gevraagd. Uiteindelijk leverde de bredere voorhand, rug en extra kilo’s van Nathalia haar de eerste plaats op. Het was een felle strijd tussen 2 extra dieren.

De laatste reeks koeien werd opnieuw gewonnen door de familie David met Melissa van Willecomme (Wilmots) voor de bekende L’amour de Mahoney. L’amour was uitzonderlijk zwaar en met een zeer complete bouw, maar Melissa won uiteindelijk op correctheid en liet ook veel soort zien.

Zo werd het kampioenschap bij de koeien een mooie strijd tussen 2 zwarte koeien van Luc David en werd de complete Nathalia van Willecomme tot kampioene gekroond. Nathalia werd in 2019 ook al kampioene bij de vaarzen.

Nathalia van Willecomme, kampioene koeien van Luc David in Tielt.
Nathalia van Willecomme, kampioene koeien van Luc David in Tielt. - Foto: Olivia Germeau

Met veel bezoekers en een goede kwaliteit van dieren konden de organisatoren terugblikken op een heel geslaagde dag.

Kristof David

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken