Startpagina Melkvee

Ook knappe melkveetoppers in de ring tijdens de 30ste veeprijskamp in Tielt

De ‘landbouwexpo’ in Tielt biedt elke landbouwliefhebber wat wils aan: een beurs, lekker eten, hoeve-ijsjes, trekkertrek en natuurlijk de rundveeprijskamp. Naast vleesvee kwam ook melkvee aan bod.

Leestijd : 3 min

Het slechte weer gooide helaas roet in het eten en zorgde ervoor dat de buitenactiviteiten werden afgelast. Gelukkig vond het rundveegebeuren plaats in een ruime hangar, waardoor liefhebbers er toch een dagje op uit konden.

Hoewel deze keuring vooral bekend staat als een vleesveekeuring (zie op de pagina hiernaast), is er ook steeds melkvee aanwezig.

Na een coronapauze was het duidelijk merkbaar dat het prijskampgebeuren opnieuw aangezwengeld moest worden. Vooral bij het melkvee was de opkomst een stuk lager dan bij vorige edities. Dit weerhield de organisatie er gelukkig niet van om de prijskamp te laten doorgaan.

Vaarzen

De vaarzenrubriek was meteen een mooie publieksopener. Met 8 deelnemende dieren was de ring goed gevuld met zowel rood- als zwartbonte dieren.

De vaarzenreeks werd gewonnen door Amazon-dochter Protima van de familie Van der Meulen. Ze was niet de grootste van de reeks, maar wist vooral met haar ‘compleetheid’ het oog van de jury te vangen. Haar jeugdigheid demonstreerde ze op superbenen, ze combineerde dit met een fantastische uier. Een leuk weetje: deze rode vaars is een dochter van Fjodora, een heel bekende koe die een aantal jaren terug verschillende lokale en Vlaamse prijskampen won. De appel valt dus niet ver van de boom! Op de tweede en derde plaats eindigden 2 dieren van de familie De Fauw-Van Rentergem. Het waren 2 verschillende dieren qua bouw, maar beide voorzien van prima beenwerk in combinatie met een hoge en breed aangehechte uier. Daarom sleepte Paradise (vader: Castor) naast haar tweede plaats ook de titel ‘de beste uier’ in de wacht. Het was heel mooi om te zien dat deze fervente witblauw-fokkers ook in het melkvee mooie plaatsingen wisten weg te kapen!

Aangezien er maar één reeks vaarzen was, mocht Fjodora-dochter Protima zich meteen als vaarzenkampioene kronen.

Koeien

Bij de koeien (2e kalfs en meer) mochten 2 reeksen aantreden. Het is voor de jury steeds een uitdaging om reeksen te plaatsen waarbij de deelnemende dieren verschillen in aantal lactaties. Dan is het belangrijk om leeftijd, maar ook levensproductie mee te nemen in het totaalplaatje.

In de eerste koeienreeks betraden 6 dieren de ring. Eén dier wist meteen het oog van de jury te vangen. Het was opnieuw niet de meest extreme koe, maar wel een heel complete. Danno-dochter Halloween was zonder twijfel de uitgesproken reekswinnaar. Haar sterke bovenbouw, mooie ribbenpartij en fantastische uier waren de sleutel tot de reekszegen. In haar kielzog eindige Ovoltaire van de familie Van der Meulen.

Halloween werd later tijdens de keuring ‘uierkampioene’. Zij had volgens de jury de beste uier. Na 4 lactaties zat er nog geen sleet op de uier, en dat was de reden dat er gekozen werd voor deze jeugdige koe.

In de tweede koeienreeks zagen we 3 krasse oude dames aantreden. Met allemaal minstens 7 lactaties op hun teller waren zij sowieso al een blikvanger. Deze reeks werd gewonnen door Bopia van Lambrecht Johan. Ze wist de jury te overtuigen omwille van haar uierbalans en lengte in het frame. Met name haar vaste vooruier is de reden waarom ze voor productiekanon Inessa van Geert Van der Meulen eindigde. Op de derde plaats eindigde G-force-telg Carika van Lambrecht Johan.

In het kampioenschap koos de jury voor 2 krasse oude koeien. Bopia mocht het kampioenslint mee naar huis nemen en Inessa eindigde verdiend als reservekampioene.

Mieke Vander Schueren

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken