Startpagina Granen

Poetin ziet vooruitgang bij overleg over graanexport uit Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin ziet vooruitgang bij het overleg over de export van graan uit Oekraïne over de Zwarte Zee. Hij bedankte zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan voor diens bemiddeling in het dossier.

Leestijd : 2 min

Poetin liet dat weten rond een ontmoeting met Erdogan in de Iraanse hoofdstad Teheran. “Dankzij Turkse bemiddeling zijn we verder gekomen. Nog niet alle problemen zijn opgelost, maar er is beweging en dat is een goede zaak”, aldus de Russische leider.

De export van graan is een probleem geworden door de Russische invasie in Oekraïne. Door het offensief is de scheepvaart geblokkeerd, wat het risico op een wereldwijde voedselcrisis vergroot. Poetin en Erdogan reisden naar Teheran voor besprekingen met hun Iraanse tegenhanger Ebrahim Raisi over het conflict in Syrië, maar ook om te praten over de oorlog in Oekraïne.

Fondsen deblokkeren

Om de export van landbouw- en voedingsgewassen, zoals graan en meststoffen, opnieuw op gang te krijgen, moeten bepaalde fondsen van Russische banken die nu geblokkeerd zijn als gevolg van Europese sancties opnieuw kunnen worden vrijgegeven. Dat vindt althans de Europese Commissie, die een voorstel daarover heeft overgemaakt aan de EU-lidstaten.

De Europese Unie staat onder druk van met name de Afrikaanse landen, die vaak meer dan de helft van hun graan invoeren vanuit Oekraïne of Rusland. Als gevolg van de oorlog tussen die 2 landen zitten veel graan en andere gewassen er geblokkeerd. Bovendien heeft de EU naar aanleiding van de Russische inval verschillende sanctiepakketten aangenomen, onder meer tegen de Russische financiële sector.

De sancties treffen de graanexport niet rechtstreeks, maar toch wordt Europa gevraagd om te handelen. Daarom wil de Commissie nu dat de lidstaten ‘bepaalde fondsen of economische hulpbronnen’ kunnen vrijgeven als zou blijken dat die noodzakelijk zijn voor de aankoop, de invoer of het transport van landbouw- en voedingsgewassen. De uitzondering op de sancties heeft betrekking op 7 Russische banken.

Ook zou de EU de verscheping van voedingsmiddelen uit Russische havens willen vergemakkelijken, weet persagentschap Reuters. Sommige bedrijven zijn daarmee gestopt uit vrees Europese sancties te overtreden. Andere schrikken terug voor de hoge verzekeringspremies.

Belga

Lees ook in Granen

Volg de bladluizendruk vooral in wintertarwe op

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) meldt dat de gevoeligste fase voor het dwergvergelingsvirus op veel gerstpercelen voorbij is. In wintertarwe moet dit nog wel opgevolgd worden. Dwergvergeling dient voorkomen te worden door bestrijding van bladluizen.
Meer artikelen bekijken