Startpagina Paarden

Een jaarmarkt zonder dieren is geen jaarmarkt

Sinds onheuglijke tijden is de Shetland-pony terug te vinden op de eilandenarchipel ten noordoosten van Schotland, een vrij onherbergzaam gebied op een rotsachtige bodem zonder bomen. Het zijn vermoedelijk deze zware leefomstandigheden die aan de basis liggen van zijn kleine gestalte, maar die tegelijkertijd ook gezorgd hebben voor een uiterst strenge selectie, zodat alleen die met de grootste weerstand konden overleven.

Leestijd : 2 min

De Shetlandpony is één van de zuiverste rassen ter wereld. Niets kan hem deren: koude, droogte, warmte, regen, sneeuw. In 1960 werd het Belgisch Stamboek van de Shetlandpony opgericht.

Zoals bij quasi alle paardenfokkers begint de liefde voor de paarden vanaf de prille kinderjaren. Zo ook bij Eddy Van Dender: “Als kind had ik interesse voor dieren, vooral voor paarden. In 1996 hebben wij onze eerste Shetland-pony gekocht, waaraan onze 2 kinderen, Kelly en Nick, veel plezier beleefd hebben. Daarna volgden enkele grotere pony’s, maar uiteindelijk hebben we beslist om enkel Shetland-pony’s te houden en konden we beginnen bouwen aan Stal van de Moerplas.”

Robuust

Waarom een Shetland-pony en wat maakt hem zo bijzonder? “De Shetland-pony is een van de sterkste paardenrassen: robuust en sober. Met de nodige verzorging kun je er vele jaren plezier aan beleven. Mits een goede opvoeding (vanaf veulen) kan het een heel aanhankelijke kindvriendelijke pony worden.”

Momenteel staan in Stal de Moerplas in Puurs/Sint-Amands 13 pony’s, waarvan 1 hengst, 4 ruinen en 8 merries. De dagelijkse verzorging doet Eddy en in de weekends helpt echtgenote Greet Meskens en zoon Nick met de kleinkinderen.

Is het een dure hobby? “Elke hobby kost geld”, aldus Eddy. “Momenteel is er opnieuw meer vraag naar pony’s en paarden en dat komt de fokkerij ten goede. Wie geregeld kan verkopen, kan het hoofd boven water houden.”

Jaarmarkten

Wie geregeld jaarmarkten bezoekt, komt de familie Van Dender tegen met de pony’s. Eddy: “Wij gaan graag naar jaarmarkten – zo’n 50-tal per jaar – en zo kunnen wij het ras promoten. Onze leuze: Een jaarmarkt zonder dieren is geen jaarmarkt.”

Correct

Deelnemen aan jaarmarkten en prijskampen vraagt heel wat voorbereiding. Vooral de hoeven dienen regelmatig gecontroleerd te worden om correcte bewegingen te kunnen tonen. Eddy vind het van uitzonderlijk belang dat een pony correct is. Niet Vlaams (naar binnen) en niet Frans (naar buiten): neen! Gewoon correct. Dan pas kan er gescoord worden.

Kampioenen

Over de behaalde resultaten mag Eddy fier zijn. “Tot op heden hebben wij 6 nationale kampioenen en sedert begin juli de erekampioen bij de hengsten, Jasmin van de Zandhoven. Onze eerste nationale kampioenstitel behaalden wij in 2009 met de eigen gefokte Zenna van de Moerplas. Vervolgens wonnen wij met onze hengst in 2011, 2015, 2018 en 2020-2021. In 2022 wonnen wij het kampioenschap met de bij ons geboren Henna van de Moerplas.”

En de band met de trekpaardenfokkerij? “Door deel te nemen aan jaarmarkten zijn wij dikwijls samen met vrienden-deelnemers bij de trekpaarden en zo is die band ontstaan en gegroeid.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken