Oekraïne verwacht graanexport deze week te hervatten

Het graan is van cruciaal belang voor de wereldwijde voedselzekerheid.
Het graan is van cruciaal belang voor de wereldwijde voedselzekerheid. - Foto: AV

"We verwachten dat het akkoord de komende dagen in werking treedt en we verwachten dat er de komende dagen in Istanboel een coördinatiecentrum ingericht wordt. We bereiden ons voor om deze week te beginnen», zei de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov op een persconferentie.

Enkel export wanneer veilig

Volgens Koebrakov is het risico op Russische bombardementen de grootste hinderpaal voor het hervatten van de export. Dat illustreerde de aanval op de haven van Odessa, aan de Zwarte Zee, van zaterdag. Odessa is van cruciaal belang voor de export.

Koebrakov riep Turkije en de Verenigde Naties, waarmee Kiev en Moskou de graandeal sloten, op om de veiligheid van Oekraïense schepen te garanderen. “Als de partijen de veiligheid niet garanderen gaat het niet werken”, zei hij.

Ook de aanwezigheid van zeemijnen, die geplaatst zijn door het Oekraïense leger om een Russische aanval met amfibievoertuigen tegen te houden, belemmert de export. Volgens de minister zullen de mijnen enkel geruimd worden “in de doorgang die noodzakelijk is voor de export”. Oekraïense schepen zullen de konvooien begeleiden. Ze zullen niet alleen graan maar ook meststoffen vervoeren.

‘in de komende 2 weken’

Viceminister van Infrastructuur Joeri Vaskov zegt dat eerst de haven van Tsjornomorsk gebruikt zal worden, daarna die van Odessa en Pivdennyi. “De komende 2 weken zullen we technisch gezien klaar zijn voor de export van graan vanuit de Oekraïense havens”, zei hij.

Sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari zit 25 miljoen ton graan vast in Oekraïne. Het graan is van cruciaal belang voor de wereldwijde voedselzekerheid.

Belga

Meest recent

Meest recent