Startpagina Milieu

Geef landbouw in Brabantse Wouden mee vorm

De provincie Vlaams-Brabant doet een oproep aan landbouwers om mee vorm te geven aan landbouw in het toekomstige Nationaal Park Brabantse Wouden. Geïnteresseerden kunnen zich voor 11 september kandidaat stellen voor de klankbordgroep. Doel is om de familiale, duurzame landbouw te verankeren voor volgende generaties.

Leestijd : 2 min

“De Brabantse Wouden kunnen vanaf eind 2023 uitgroeien tot een Nationaal Park van 10.000 ha, waarvan het Zoniënwoud, Meerdaalwoud, Hallerbos, Dijle-, Laan- en Ijsevallei de natuurlijke ruggengraat vormen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde van landbouw.

Natuur en landbouw in discussie

Van bij de start waren er kritische vragen over de aankoop van landbouwgrond buiten de natuur- en bosgebieden.

“De Provinciale Landbouwkamer nam die discussies op en overlegde met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Aanvullend gaan we, samen met de werkgroep landbouw en de klankbordgroep, een positief landbouwverhaal uitwerken”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. Zo ligt het model van het voedsellandschap op tafel. Hierbij gaan lokale samenwerkingen, met een centrale rol voor landbouwers, verschillende uitdagingen aan. Dat gaat dan om lokale voedselproductie en verkoop in een mooi landschap, toerisme en recreatie, meer biodiversiteit, klimaatmaatregelen of goed bodem- en waterbeheer.

Klankbordgroep samenstellen

Alle landbouwers uit Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren mogen deelnemen.

Tegen eind augustus wordt een representatieve groep van maximum 30 landbouwers samengesteld. De eerste vergadering zal plaatsvinden in het najaar.

Deze klankbordgroep zal samenwerken met de werkgroep landbouw, die bestaat uit beleidsmedewerkers, onderzoekers, middenveldorganisaties en vertegenwoordigers uit de gemeenten.

Men kan zich kandidaat stellen via https://rebrand.ly/klankbordgroep

Provincie Vlaams-Brabant

Lees ook in Milieu

Wat houden natuurbeheerplannen juist in en wat zijn de gevolgen ervan?

Recht In het Natuurdecreet werden diverse maatregelen en instrumenten ingeschreven met het oog op onder meer natuurbehoud, natuurontwikkeling en natuurbeheer. Een van deze instrumenten betreft het Natuurbeheerplan (hierna ook NBP). Momenteel zijn er zo’n tiental natuurbeheerplannen waarvoor de consultatieperiode (zeg maar het openbaar onderzoek) loopt. Dat vormt een goede aanleiding om wat dieper in te gaan op deze plannen.
Meer artikelen bekijken