Startpagina Bieten

Meer en meer cercospora in bieten

In de bietenvelden wordt meer en meer cercospora teruggevonden. Waakzaamheid is geboden. KBIVB tipt om de waarnemingskaart ziekten te blijven volgen.

Leestijd : 1 min

Wekelijks worden er verschillende bietenpercelen geobserveerd op de aanwezigheid van bladziekten. De de kaart met de bladziektedruk begint meer en meer roze te kleuren wat duidt op het bereiken van de drempel voor Cercospora. Op 27 juli werd bij de helft van de geobserveerde velden de drempel nog niet bereikt.

Hierbij moet opgemerkt worden dat Cercospora op de meest velden samen voorkomt met roest of witziekte. Ramularia wordt minder waargenomen.

Het blijft belangrijk om waarnemingen uit te voeren door 50 bladeren van willekeurige planten te plukken en na te kijken op de aanwezigheid van symptomen. Enkel wanneer de drempel is bereikt, wordt een behandeling aanbevolen. De drempel voor de 4 belangrijkste ziekten zijn als volgt:

- Cercospora of Ramularia : 5% aangetaste bladeren;

- Witziekte of Roest : 15% aangetaste bladeren.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Betaseed wil meer doen dan alleen zaden leveren

Bieten Net voor het jaareinde van 2023 stond Nele Bonte, technisch adviseur Betaseed, met de vakpers stil bij de actualiteiten in de suikerbietteelt en bij de innovaties die Betaseed het komende jaar te presenteren heeft.
Meer artikelen bekijken