Startpagina Groenvoorziening

Derde editie Groentechniek Holland komt er aan

De opstart voor Nederlands grootste groene vakbeurs GroenTechniek Holland (GTH) is in volle gang. Na twee succesvolle edities vindt GTH 2017 van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 september weer in Biddinghuizen plaats, met fabrikanten, agenten, importeurs en exporteurs, dealers, groothandelsbedrijven en overige dienstverleners.

Leestijd : 4 min

Beursmanager Willem Bierema: De outdoor locatie is voor zo’n evenement voor de groensector optimaal vanwege de grote gelijkenis met de dagelijkse werkomgeving. Bovendien is er naast expositieruimte ook volop ruimte voor kennisoverdracht en demonstraties om alle machines live te testen. Daarmee bieden we een one-stop-shop voor iedereen die actief is of wil worden in de groene openbare ruimte, de publieke stedelijke ruimte en sport-, golf- en recreatieterreinen.”

Exposities én demonstraties

De locatie biedt veel voordelen, want de Flevopolder ligt centraal in Nederland, middenin één van de mooiste groene gebieden van het land. Vanuit alle windstreken is het evenement prima bereikbaar en er is volop parkeergelegenheid voor zowel deelnemers als bezoekers. Het terrein biedt uitstekende mogelijkheden voor zowel overdekte exposities als buitendemonstraties van maaiers, trekkers, machines en apparatuur in de dagelijkse werkomgeving van de groenprofessional. Daarnaast is er volop ruimte voor kennisoverdracht door middel van lezingen en bijeenkomsten.

Voor én door de branche

Bierema: “Als volle Fedecom-dochter organiseren we de beurs voor én door de branche, dus zonder winstoogmerk.” GroenTechniek Holland 2017 is de vakbeurs voor bedrijven actief in de openbare groene ruimte in Nederland die samen met Fedecom wordt georganiseerd. Fedecom behartigt belangen van ruim 950 bedrijven en heeft GroenTechniek Holland BV opgericht om GroenTechniek Holland te organiseren voor zowel leden als niet-leden. Overigens is deze BV een zusterorganisatie van AgroTechniek Holland BV, die inmiddels vier succesvolle agro-evenementen organiseerde.

Nieuwkomers en nieuwe segmenten

Op dit grotere beursterrein kunnen we alle deelnemers een gunstige plaats bieden en is daarnaast nog volop ruimte voor het demonstreren en live testen van alle machines van de verwachte 450 merken”, aldus beursmanager Willem Bierema.

“Alle marktleiders uit de afdelingen Tuin & Park en Groen & Milieu van Fedecom zijn weer van de partij. Daarnaast zien we verbreding in het aanbod vanuit de reinigingssector, en met bedrijven binnen de bosbouw. Ook gereedschappen voor Tuin & Park zijn volop te zien.

Onder de getoonde 450 merken zijn veel innovaties die allen meedingen naar het Gouden Klavertje Vier, de prijs die een vakjury toekent aan de meest opvallende innovatie op GTH. Op dinsdag 12 september, de eerste beursdag, selecteert de vakjury de nominaties waarna de winnaar bekend wordt gemaakt.

‘Pop up Standspark’

Nieuw op GroenTechniek Holland 2017 is het ‘pop up stadspark’. Met dit nieuwe fenomeen ‘pop up stadspark’ kan een gemeente voor een oud industrieterrein, afgebroken fabriek of braakliggend terrein een consortium van vier disciplines inhuren die het gebied in no time transformeren tot een stadspark voor de korte en middellange termijn. Op vakbeurs GTH tonen de betrokken deelnemers hoe een compleet stadspark van zo’n 3.000 m2 snel en eenvoudig te realiseren is. Groenprofessionals zien op GTH welke keuzes door de leveranciers gemaakt zijn voor de flora, materialen en technieken en alle aspecten van de aanleg, afbraak en het onderhoud waaronder duurzaamheid, machines en gereedschap, afzettingen, outdoor meubilair, bodembedekkers, beplanting en bemesting.

Eigentijdse groene oplossing

Variatie, duurzaamheid, dynamiek, snellere doorlooptijd en multifunctionaliteit zijn kernwoorden van deze tijd, ook voor het gebruik van de openbare ruimte. Een park kan aangelegd worden voor de komende 40 jaar, maar in het licht van de gebruikers en gemeenten is het vaak wenselijk om tijdelijke aanpassingen te kunnen verrichten en ook het gevoel van verandering na een aantal jaren in plaats van decennia past beter bij deze tijd. Veel gemeenten hebben een oud industrieterrein, verpauperde woonwijk, afgebroken fabriek of een bouwkavel voor een nieuwbouwproject dat nog jaren op zich laat wachten. Dergelijke gebieden omringd door andere woningen of bedrijfsgebouwen bestaan soms jaren en doen afbreuk aan de omgeving qua uitstraling, veiligheid, milieubeheer en leefomgeving. Met het ‘pop up stadspark’ kan een gemeente het snel transformeren tot een stadspark voor de korte en middellange termijn met een gunstige invloed op een groene, gezonde en veilige leefomgeving waar plaats is voor recreatie, sporten, cultuur, flora en fauna, waterberging en sociale interactie tegen een lage kostprijs.

Aanleg én onderhoud van het stadspark

Op GTH ziet de bezoeker twee stadia; aanleg en onderhoud. Bij onderhoud is duurzaamheid een belangrijke factor. Bij de aanleg is de keuze met name gebaseerd op beschikbaarheid en kosten van product, snelheid van het kunnen plaatsen en in hoeverre het voldoet aan een groene perceptie voor de gebruiker van het park. Dit geldt voor gras, bodembedekkers, bomen, struiken, verharding, inrichting, waterpartijen, verlichting en verticale begroeiing. Het ‘pop up stadspark’ is bij voorkeur energieneutraal wat betreft benodigde energie voor aanleg en onderhoud (wind- en zonne-energie). Bij onderhoud gaat het om (bij)zaaien, maaien, reinigen, snoeien, afvalbeheer, zagen en onkruidbestrijding, veelal door elektrische apparatuur en gereedschap en waar mogelijk aangestuurd door een autonoom managementsysteem.

Praktisch

De tweejaarlijkse vakbeurs GroenTechniek Holland is van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 september in Biddinghuizen (NL) en dagelijks open van 10 tot 17 uur. Alle deelnemers en merken zijn te vinden op www.groentechniekholland.nl, waar bezoekers ook online een entreekaart kunnen kopen met een korting van € 2,- op de entreeprijs van € 19,50. Daarmee krijgt de bezoeker entree tot de beurs, hij/zij kan parkeren op het nabij gelegen parkeerterrein, ontvangt de GTH-beursmagazine en een welkomstdrankje. Met een kortingskaart van een van de business- of mediapartners ontvangt de bezoeker € 4,50 korting en betaalt € 15,-; op vertoon van een relatiekaart via een van de GTH-deelnemers is de entree voor vakbezoekers gratis.

Lees ook in Groenvoorziening

Zaaien met succes

Tuin Ondanks de zachte temperaturen valt de start van het moestuinseizoen 2024 door de overvloedige neerslag letterlijk en figuurlijk in het water. De buitenwerkzaamheden moeten we dus noodgedwongen nog wat uitstellen. Gelukkig kunnen we vanaf nu, zo rond half maart, wel binnen aan de slag met het voorzaaien van allerlei bloemen voor de siertuin en van een aantal groentegewassen, zoals tomaat, pepers en paprika’s, die pas na de ijsheiligen buiten uitgeplant kunnen worden.
Meer artikelen bekijken