Startpagina Actueel

ANB garandeert bestrijding Aziatische hoornaar

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) betreurt de sfeerschepping van het Vlaamse Bijeninstituut (VBI) in de pers de voorbije dagen. Aziatische hoornaars zijn niet gevaarlijker, laat staan dodelijker, dan andere inheemse wespen. Zoals bij elke wespensoort moet men voorzichtig zijn wanneer men een nest vindt en zeker niet zelf overgaan tot bestrijding, maar professionals raadplegen. Paniekzaaierij is nergens voor nodig en helpt niemand, aldus ANB.

Leestijd : 2 min

Een aantal A1-studies in landen die al langer met deze invasieve exoot te maken hebben, wijzen erop dat de schade aan de honingbij onmiskenbaar is, maar de schade voor wilde insecten en dus de biodiversiteit blijkt eerder gering.

Gevaar voor biodiversiteit en volksgezondheid

De afgelopen dagen was in verschillende nieuwsberichten te horen dat het VBI de verdelging van nesten van de Aziatische hoornaar noodgedwongen stop moest zetten. Door de snelle verspreiding van de exotische wespensoort is het budget voor de verdelging al opgebruikt, maar de Aziatische hoornaar is volgens het VBI een gevaar voor de biodiversiteit en de volksgezondheid. Vele steken kunnen tot hospitalisatie lijden, en volgens het VBI kan er deze zomer wel eens een dodelijk slachtoffer vallen.

ANB vindt die uitspraak paniekzaaierij die nergens voor nodig is. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal op vraag van minister Demir samenzitten met de betrokken actoren en is bereid om verdere bestrijdingsacties te ondersteunen indien dat nodig is, inclusief eventuele meerkosten conform de afspraken met departement Landbouw en Visserij. Hierover zal de komende dagen worden samengezeten met de betrokken actoren.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken