Startpagina Varkens

Spaans bedrijf ontwikkelt zero-varkensstallen

De Spaanse Groep Jorge krijgt van de Europese Investeringsbank een lening van 40 miljoen euro. Die lening maakt deel uit van een onderzoeks- en ontwikkelingstraject van 87 miljoen euro om te komen tot zero-varkensstallen: zonder antibiotica, zonder emissies en zonder drijfmest.

Leestijd : 2 min

Grupo Jorge staat volgens de EIB op de vijfde plaats in de lijst van de grootste producenten van varkensvlees in Europa en het Spaanse bedrijf is één van de grootste exporteurs van varkensvlees in Europa. Het bedrijf voert zijn producten uit naar afgerond 100 landen.

Verticale integratie

Het bedrijf is volledig geïntegreerd: de varkens worden gekweekt op eigen boerderijen, gevoederd met de opbrengst van eigen velden, geslacht in 4 eigen slachterijen en versneden in 2 eigen versnijderijen. Ook het rijpen/drogen van de hammen, het verpakken, koelen en transporteren gebeurt door bedrijven die deel uitmaken van de groep.

Het bedrijf produceert zijn eigen groene stroom en compenseert zijn CO2-uitstoot met onder meer eigen plantages van bossen/plantages van eiken, noten- en kersenbomen.

Ammoniak

De Europese lening zal in hoofdzaak gebruikt worden voor het integreren van artificiële intelligentie en big data in de bedrijfsprocessen van Grupo Jorge. Een ander deel gaat naar het terugdringen van de uitstoot van ammoniak en fosfor. Inzake veevoer wordt gestreefd naar ingrediënten die niet komen van recent ontboste gebieden of grondstoffen met een lage CO2-uitstoot.

Ricardo Mourinho Félix, ondervoorzitter van de EIB, zegt dat de bedrijfspolitiek van Grupo Jorge helemaal in lijn ligt met het akkoord van Parijs. “Deze lening zal de duurzaamheid van de fabrieken van het bedrijf verbeteren en zal voor bijkomende jobs zorgen op het platteland”, stelt Félix.

Janusz Wojciechowski, Europees commissaris voor Landbouw, ziet nog andere positieve punten bij het toekennen van de lening door de EIB. “Deze lening past in de Europese ambitie om te komen tot diervriendelijke en duurzame voedselsystemen.”

EIB

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken