Startpagina Actueel

De finalisten van allereerste EU Organic Awards zijn bekend

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) is trots om de finalisten bekend te maken van de allereerste EU Organic Awards. De prijzen hebben als doel de biologische voedselketen en haar uitmuntende bedrijven erkenning te geven. Er staan 24 finalisten, afkomstig uit 11 verschillende lidstaten, op de shortlist voor 8 prijzen in 7 categorieën. In totaal waren er 200 inschrijvingen.

Leestijd : 2 min

Inspirerende initiatieven in de landbouwsector in heel Europa tonen aan dat de overschakeling naar de biologische landbouw aan de gang is. De eerste stap van het evaluatieproces binnen de wedstrijd is nu afgerond. De winnaars van elke categorie worden bekendgemaakt op 23 september, op de dag van de biologische landbouw in de EU, tijdens een speciale ceremonie met EU-commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski.

Zeven categorieën

Na een grondige beoordeling van alle aanvragen werden de finalisten gekozen van 7 categorieën.

Categorie 1: Beste biologische landbouwer (vrouw) en Beste biologische landbouwer (man)

Categorie 2: Beste biologische regio

Categorie 3: Beste biologische stad

Categorie 4: Beste biologische bio-wijk

Categorie 5: Beste biologische KMO

Categorie 6: Beste detailhandelaar in biologische levensmiddelen

Categorie 7: Beste biologische restaurant

Om alle finalisten te bekijken, kan u een de website van het EESC bezoeken.

Uitmuntendheid erkennen

De prijzen zijn in het leven geroepen als onderdeel van het actieplan van de Commissie voor de ontwikkeling van de biologische productie, met als doel de uitmuntendheid in de hele biologische voedselketen, van boer tot restaurant, te erkennen. De prijzen belonen de beste en meest innovatieve biologische actoren die bijdragen tot het verminderen van de impact van de landbouw op het klimaat en het milieu.

“Het kiezen van de finalisten voor de EESC-prijzen was geen gemakkelijke taak, gezien de hoge kwaliteit van de inzendingen. Maar het is zeer inspirerend om te zien hoe restaurants, bedrijven en detailhandelaars bijdragen aan de European Green Deal en aan het bereiken van 25% biologische landbouwgrond in de EU tegen 2030. We kunnen gerust zeggen dat deze eerste editie van de EU Organic Awards een succes was. We hopen volgend jaar nog meer aanmeldingen te krijgen”, aldus Andreas Thurner, rapporteur voor het biologische actieplan van de Commissie.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken