Startpagina Bedrijfsnieuws

Sterke vrouw zet met expertise strohandel Roose voort

De zomerperiode is niet alleen een drukke periode voor de landbouwer, maar ook voor velen die bij de sector betrokken zijn. Dat ondervonden we bij strohandel Roose in Oudenburg (tussen Oostende en Jabbeke).

Leestijd : 5 min

We ontmoeten zaakvoerster Carla Vanhessche op een ochtend eind juli te midden van de tarweoogst in haar kantoor. Voor haar bureau staat een chauffeur haar te briefen over gedane opdrachten en over welke nog moeten gebeuren. Terzelfder tijd hangen er aan de telefoon afwisselend chauffeurs, klanten of leveranciers. Carla en haar medewerkers leiden het allemaal in goede banen.

Ze vertelt ons dat in februari dit jaar de familie en het bedrijf hard getroffen werden door het plotse overlijden van haar man en zaakvoerder Rik Roose. Hij was de derde generatie in het familiebedrijf en had zelf 25 jaar terug de zaak van zijn vader over genomen. “Ondanks het droevige verlies van mijn echtgenoot, die de trekker van het bedrijf was, hebben we onmiddellijk besloten om verder te doen met het bedrijf”, legt Carla uit. “Maar nog niet alle klanten en leveranciers zijn hier goed van op de hoogte. We merken dat ze soms aarzelen om de telefoon te nemen en om te informeren of te bestellen.”

Intern versterkt

“We doen verder, hebben ons gereorganiseerd en intern versterkt”, stelt Carla heel duidelijk. Ze zegt het geluk te hebben om met haar man veel producenten – want zo noemt Carla haar leveranciers – bezocht te hebben en dat ze de producten zo goed kent en de kwaliteit kan inschatten. Expertise heeft ze dus zeker.

“Alles wat met aankoop en verkoop te maken had, de handel zeg maar, deed mijn man Rik. Dat heb ik nu op mij genomen. De planning doe ik samen met een medewerker. Ook voor het administratieve en financiële luik is er iemand in dienst. Er wordt nog een werkkracht gezocht voor de logistiek en administratie. Deze moet deels ook de zorg dragen voor de fabriek in Oostende. Daar was mijn man de medeoprichter van Qsea Bedding. Het is een bedrijf dat houtkrullen, vlaslemen produceert en verpakt voor export en dat hooi en stro stofvrij verpakt.

De sector biedt veel opportuniteiten, er is veel potentieel in het bedrijf en het heeft ervaren medewerkers. Na het plotse verlies van mijn man, tevens zaakvoerder, heb ik op 1 dag tijd ervoor gekozen om verder te doen. Om dat voornemen kracht bij te zetten heb ik beslist om onze producenten ( landbouwers die stro, hooi enzovoort leveren) te bezoeken en om hen momenteel contant te betalen. Dat moet nog meer vertrouwen creëren”, aldus Carla.

Ze geeft aan dat het als vrouw in de landbouwsector niet steeds makkelijk is en dat concurrenten op haar nek zitten, maar ze kan terugvallen op 25 jaar ervaring in het bedrijf.

Meer dan stro

LBL: “Welke producten verhandelen jullie allemaal?”

CV: “Stro neemt het grootste volume in beslag, maar ook voordroog en hooi én we doen veel handel in houtkrullen, zaagsel en vlaslemen. We halen paardenmest op en exporteren kippenmest en dikke fractie (na mestscheiding). Hiernaast is er nog beperkte handel in voederaardappelen en bietenpulp.

We hebben een vrachtwagenvloot waarmee we de combinatie maken van onze eigen handel met volumetransporten. Dit verkleint onze voetafdruk en verhoogt onze bedrijfsefficiëntie. Verpakte houtkrullen leveren we bijvoorbeeld veel in Frankrijk en op de terugweg nemen we stro en/of hooi mee.”

Wat is de herkomst van jullie producten? En waar situeert de afzetregio zich?

Het stro komt voornamelijk uit Frankrijk, waar we tot net onder Parijs en Reims rijden. Maar ook Wallonië behoort tot onze inkoopregio. De houtkrullen komen vanuit België, Nederland en Duitsland.

In Noord-Frankrijk kopen we veel stro los op het veld en schakelen we een lokale loonwerker in om het te keren, persen en verzamelen. Makkelijker is om te handelen met boeren die zelf het werk regelen met loonwerkers. Hierdoor hebben we te maken met veel verschillende pakafmetingen, maar met wat tel- en rekenwerk lukt alles wel. Ronde balen kopen we heel beperkt, omdat dit minder efficiënt is voor transport. Je verliest te veel laadruimte.

We hebben verschillende inkoopregio’s. Zo kunnen we aan werkspreiding doen als het weer eens minder is in een bepaald gebied

In de zomer kopen we graag stro op het veld en halen we het naar huis in Oudenburg, waar 3 loodsen met een totale opslagcapaciteit van 31.000m3 ter beschikking zijn. Deze stock dient als bufferstock tijdens het jaar.

De zomerperiode is de drukste periode voor ons, dan komen we altijd personeel en vrachtwagens te kort.

Diverse klanten

Hoe ziet de afzetregio en de klantenportefeuille eruit?

Afzet is er vooral in België, Frankrijk en Zuid-Nederland, maar we hebben ook klanten uit Italië, Spanje, Portugal...

We hebben een heel diverse klantenportefeuille. Als ze bellen, en het is een nieuwe klant, dan hebben we altijd een kleine checklist die we overlopen om hun noden te kennen. Het is een verschil als een veehouder stro aankoopt om te vervoederen of om stallen in te strooien. Het is een uitdaging om uw klanten en de producten te kennen en perfect weten te combineren. Ik vind het wel leuk dat we klanten hebben uit diverse sectoren.

We vragen ook wat de klant wanneer wil. Zo kunnen we het werk spreiden en efficiënter plannen. Het stro inkopen piekt in de zomer, maar dat doen we ook het hele jaar door.

We hebben geen jaarlijkse sluitingsperiode, zelfs niet tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Met ons personeel maken we een verlofplanning op, zodat we altijd blijven draaien. Sommige klanten zitten in een tweewekelijkse leveringsschema en dit ritme stoppen we niet graag.

Toekomst

Hoe zie jij de toekomst van het bedrijf en de sector verder?

Als uw klanten hun boterham verdienen is het altijd makkelijker om te handelen, maar nu zijn onze klanten voornamelijk varkenshouders die geconfronteerd worden met lage marktprijzen en hoge voederprijzen, maar ook met prijzen van houtkrullen die stijgen wegens schaarste. Leuk is dat niet. Heel het stikstofverhaal komt bedreigend over en raakt veel van onze klanten. Wij zijn uiteindelijk ook een schakel in deze sector.

We zien nog veel potentieel in ons bedrijf en in de sector. Dat sterkt ons om even enthousiast verder te gaan. Soms lopen we tegen grenzen aan, voor ons is dat vaak transport.

Het belangrijkste wat de toekomst betreft is dat we nog vele jaren willen verder doen met dezelfde service en kwaliteit als voorheen.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken