We ontmoeten zaakvoerster Carla Vanhessche op een ochtend eind juli te midden van de tarweoogst in haar kantoor. Voor haar bureau staat een chauffeur haar te briefen over gedane opdrachten en over welke nog moeten gebeuren. Terzelfder tijd hangen er aan de telefoon afwisselend chauffeurs, klanten of leveranciers. Carla en haar medewerkers leiden het allemaal in goede banen.
Ze vertelt ons dat in februari dit jaar de familie en het bedrijf hard getroffen werden door het plotse overlijden van haar man en zaakvoerder Rik Roose. Hij was de derde generatie in het familiebedrijf en had zelf 25 jaar terug de zaak van zijn vader over genomen. “Ondanks het droevige verlies van mijn echtgenoot, die de trekker van het bedrijf was, hebben we onmiddellijk besloten om verder te doen met het bedrijf”, legt Carla uit. “Maar nog niet alle klanten en leveranciers zijn hier goed van op de hoogte. We merken dat ze soms aarzelen om de telefoon te nemen en om te informeren of te bestellen.”
Intern versterkt
“We doen verder, hebben ons gereorganiseerd en intern versterkt”, stelt Carla heel duidelijk. Ze zegt het geluk te hebben om met haar man veel producenten – want zo noemt Carla haar leveranciers – bezocht te hebben en dat ze de producten zo goed kent en de kwaliteit kan inschatten. Expertise heeft ze dus zeker.
“Alles wat met aankoop en verkoop te maken had, de handel zeg maar, deed mijn man Rik. Dat heb ik nu op mij genomen. De planning doe ik samen met een medewerker. Ook voor het administratieve en financiële luik is er iemand in dienst. Er wordt nog een werkkracht gezocht voor de logistiek en administratie. Deze moet deels ook de zorg dragen voor de fabriek in Oostende. Daar was mijn man de medeoprichter van Qsea Bedding. Het is een bedrijf dat houtkrullen, vlaslemen produceert en verpakt voor export en dat hooi en stro stofvrij verpakt.
De sector biedt veel opportuniteiten, er is veel potentieel in het bedrijf en het heeft ervaren medewerkers. Na het plotse verlies van mijn man, tevens zaakvoerder, heb ik op 1 dag tijd ervoor gekozen om verder te doen. Om dat voornemen kracht bij te zetten heb ik beslist om onze producenten ( landbouwers die stro, hooi enzovoort leveren) te bezoeken en om hen momenteel contant te betalen. Dat moet nog meer vertrouwen creëren”, aldus Carla.
Ze geeft aan dat het als vrouw in de landbouwsector niet steeds makkelijk is en dat concurrenten op haar nek zitten, maar ze kan terugvallen op 25 jaar ervaring in het bedrijf.
Meer dan stro
LBL: “Welke producten verhandelen jullie allemaal?”
CV: “Stro neemt het grootste volume in beslag, maar ook voordroog en hooi én we doen veel handel in houtkrullen, zaagsel en vlaslemen. We halen paardenmest op en exporteren kippenmest en dikke fractie (na mestscheiding). Hiernaast is er nog beperkte handel in voederaardappelen en bietenpulp.
We hebben een vrachtwagenvloot waarmee we de combinatie maken van onze eigen handel met volumetransporten. Dit verkleint onze voetafdruk en verhoogt onze bedrijfsefficiëntie. Verpakte houtkrullen leveren we bijvoorbeeld veel in Frankrijk en op de terugweg nemen we stro en/of hooi mee.”
Wat is de herkomst van jullie producten? En waar situeert de afzetregio zich?
Diverse klanten
Hoe ziet de afzetregio en de klantenportefeuille eruit?
Toekomst
Hoe zie jij de toekomst van het bedrijf en de sector verder?