Startpagina Aardappelen

Belgapom: marktevenwicht verschuift voor vroege aardappelen

De Belgapomprijs voor vroege aardappelen op vrijdag 19 augustus bedraagt net als vorige week 250 euro/ton (exclusief BTW).

Leestijd : 1 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming is rustig met een aanbod dat groter is dan of gelijk aan de vraag. De Belgapomprijs voor vroege aardappelen is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor machinegerooide aardappelen van vroege rassen voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Bintje, voor Fontane en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben. De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken