Startpagina Akkerbouw

Wereldwijd lopen katoentelers met kopzorgen

Extreem weer zorgt wereldwijd voor een ravage bij katoentelers. Dat stuwt de prijzen voor katoen tot 30% hoger.

Leestijd : 1 min

India - de grootste producent van katoen wereldwijd - kampt met een dalende oogst door zware regenval en ongedierte. Het land moet nu katoen invoeren om aan de vraag te voldoen. In China bezorgt extreme hitte de katoentelers dan weer kopzorgen. En in de VS - 's werelds grootste uitvoerder van katoen - zorgt de droogte voor de kleinste oogst in meer dan 10 jaar tijd. Brazilië - de op één na grootste uitvoerder - krijgt af te rekenen met 30% minder opbrengsten als gevolg van de droogte.

Stijgende prijzen

De samenloop van extreem weer maakt dat katoen 30% duurder is geworden. Eerder dit jaar werd de hoogste prijs sinds 2011 genoteerd. Kledingleveranciers wereldwijd zien door de stijgende katoenprijs hun marges dalen. De prijzen van heel wat producten - gaande van T-shirts, luiers, papier tot karton - dreigen omhoog te gaan.

De VS en Brazilië zijn samen goed voor de helft van de uitvoer van katoen. De dalende voorraad overschaduwt zelfs de naar verwachting dalende vraag. Ondanks dat door economische tegenwind consumenten wellicht minder zullen uitgeven aan kleding, verwachten analisten dat de prijs van katoen de komende maanden enkel maar zal stijgen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken