Startpagina Maïs

Eerste Oekraïens treintransport met maïs bereikt Duitse haven

Een trein met 1.200 ton maïs uit Oekraïne is dinsdag 23 augustus aangekomen in de Noord-Duitse havenstad Rostock. Het gaat om de eerste levering van die aard sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, zo schrijft DPA.

Leestijd : 1 min

De 450 meter lange trein met 21 wagons werd omschreven als een "testtrein". "Er zullen er nog 4 volgen", zegt Jacob Lubig, chef van de Rostock Grain Terminal, waar de maïs wordt opgeslagen.

Het veevoeder werd aan de Oekraïens-Poolse grens geladen en vervolgens per goederentrein naar Rostock gebracht, waar het via een transportband naar de silo's werd vervoerd.

De oorlog in Oekraïne heeft de gebruikelijke export van dat land per boot over de Zwarte Zee maandenlang onmogelijk gemaakt. Een internationale "graandeal" die eind juli door Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN is gesloten, heeft de uitvoer van voedselproducten uit drie Oekraïense havens weer mogelijk gemaakt.

Oekraïne wil nu ook per trein die producten exporteren naar havens aan de Oostzee. De prijs van die producten stijgt hiermee wel omdat de uitvoer met grote schepen over de Zwarte Zee goedkoper is.

Belga

Lees ook in Maïs

Neem een foto met LV-AgriLens van je korrelmaïs

Maïs De landbouwers die deelnemen aan de ecoregeling ‘verhogen van organische koolstofgehalte’ en korrelmaïs aangegeven hebben in de verzamelaanvraag, moeten een foto aanleveren om te voldoen aan de voorwaarden van de ecoregeling, zo meldt het Departement Landbouw en Visserij.
Meer artikelen bekijken