Startpagina Bedrijfsnieuws

Speciale editie voor 25 jaar Claas Xerion

Bij Claas vieren ze de 25ste verjaardag van de Xerion- systeemtractor met een gelimiteerde speciale editie.

Leestijd : 2 min

In 1997 zag de Xerion 2500 voor het eerst het levenslicht bij Claas. Dit was een echte mijlpaal: de fabrikant introduceerde niet alleen een grootvermogen- tractor, maar ook een systeemtrekker met 4 even grote, aangedreven wielen, met vierwielsturing, een draaibare cabine, opbouwmogelijkheden voor werktuigen en met een traploze transmissie. De eerst toegepaste motor was een zescilinder van Caterpillar, die 250 pk vermogen leverde.

De eerste Xerion 2500 kon gebruikt worden als mestinjecteur met krabbesturing, als bietenrooier, maar ook als maaier met een trippelmaaicombinatie of nog met een opgebouwde zaaitank.

In 2004 werd de Xerion 3300 geïntroduceerd met een traploze transmissie van ZF. Drie jaar later kwam er nog meer motorvermogen beschikbaar, namelijk 379 pk voor de Xerion 3800. Toen werd ook de SaddleTrac-variant geïntroduceerd, waarbij de cabine vooraan boven de motor werd gemonteerd.

De Xerion 4500 en 5000, met nog meer vermogen, werden in 2009 geïntroduceerd in Trac- en Trac VC- versie. Bij deze laatste uitvoering kan de cabine nog draaien, bij de Trac-versie staat ze vast gemonteerd. Een motorvernieuwing werd vervolgens doorgevoerd in 2013 en 2019. Dat laatste jaar kwamen er ook driehoekige rupsen beschikbaar voor de Xerion.

Claas geeft aan dat er de laatste jaren 400 Xerions werden geproduceerd. De voorbije 3 jaar verdubbelde de verkoop.

Om de 25ste verjaardag van de Xerion te vieren, komt er een speciale uitgave, ontworpen volgens een retrolook die doet terug denken aan de kleurencombinatie van de eerste Xerion 2500 uit 1997. Alle Xerions die het komende jaar worden gebouwd, krijgen een speciale verjaardagssticker mee op de cabinedeur.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken