Startpagina Voor ons gezin

Wie wordt de eerste ‘Strafste Boerin’?

Vanaf 11 september begint op PlattelandsTv de zoektocht naar ‘De Strafste Boerin’. Tien weken lang tonen 6 straffe landbouwsters hoe ze hun job op een landbouwbedrijf combineren met heel wat andere uitdagingen. De kijkers kunnen mee stemmen om te bepalen wie van de 6 De Strafste Boerin 2022 wordt. Gastvrouw is Ilse De Vis.

Leestijd : 3 min

Vlaanderen telt heel wat straffe land- en tuinbouwsters die vaak nog wat in de schaduw werken van wat eeuwenlang een mannenwereld was. Toch zijn het die boerinnen die vaak de onmisbare duizendpoot zijn op een landbouwbedrijf: meehelpen op het bedrijf, het gezin en het huishouden beredderen en regelmatig nog een extra (deeltijdse) job buitenshuis.

Nieuw programma

Dat verdient meer waardering en aandacht, zo dacht PlattelandsTv. Eind april lanceerde de zender daarom een oproep naar deelnemers. Zes kandidates doen mee aan het nieuwe programma. Vanaf 11 september worden in De Strafste Boerin de 6 Vlaamse landbouwsters voorgesteld. Ook de kijker heeft inspraak in wie uiteindelijk de trofee zal winnen.

In de eerste aflevering ontvangt presentatrice Ilse De Vis de dames in B&B Korsele59 in Horebeke voor een eerste kennismaking. In de volgende 6 afleveringen worden de boerinnen in hun eigen biotoop bezocht en leren we hun werk, hobby’s en engagementen kennen. Ondertussen moeten ze zichzelf ook bewijzen in de Locker Room (een soort escaperoom) en tijdens een kwis. Na 7 afleveringen worden 3 finalistes gekozen, waarna we op zondag 6 november de winnares kennen.

Naast een trofee, ontvangt dé Strafste Boerin ook een reischeque van Reizen Patteeuw en kan ze 1 jaar gebruik maken van een New Hollandtrekker. Daarnaast zijn de organisaties Boerenbond en Ferm belangrijke programmasponsors.

Wie zijn de kandidates?

Bo De Maesschalk (Zele)

Bo werkt mee op het familiebedrijf met melkkoeien en -geiten. Hun huisgemaakte geitenkaas leveren ze onder andere aan Delhaize. Bo engageert zich ook in de KLJ en de lokale politiek.

Bo De Maesschalk uit Zele.
Bo De Maesschalk uit Zele.

Lies Sampers (Vlamertinge)

Lies is verpleegster. Ze werkt volop mee op het gemengd bedrijf met vleesvee, melkvee en akkerbouw. Ze is ook lid van het oudercomité in de school van haar kindjes.

Lies Sampers uit Vlamertinge.
Lies Sampers uit Vlamertinge.

Lotte Arkens (Oudsbergen)

Lotte is een advocate die ook regelmatig thuis te vinden is tussen het melkvee en de varkens. Ze is voorzitter van Groene Kring Limburg.

Lotte Arkens uit Oudsbergen.
Lotte Arkens uit Oudsbergen.

Nele Suenaert (Oosterzele)

Nele baat haar eigen tuincentrum uit en houdt vandaar met één oog het loonwerkbedrijf van haar familie in de gaten. In haar vrije tijd is ze onder andere actief bij de Landelijke Gilden.

Nele Suenaert uit Oosterzele.
Nele Suenaert uit Oosterzele.

Sabina Vandeweyer (Wuustwezel)

Sabina is een melkveehoudster met een enorm maatschappelijk engagement. Ze is actief op verschillende bestuursniveaus bij Ferm Agra. Ze zet zich volop in voor de toekomst van de landbouw in haar streek.

Sabina Vandeweyer uit Wuustwezel.
Sabina Vandeweyer uit Wuustwezel.

Sandra Hoppenbrouwers (Kalmthout)

Sandra houdt zich vooral bezig met de melkkoeien op het bedrijf, maar daarnaast maakt ze ook nog heel wat tijd vrij om aan het beleid te werken. Ze is schepen voor platteland, toerisme en dierenwelzijn in haar gemeente.

Sandra Hoppenbrouwers uit Kalmthout.
Sandra Hoppenbrouwers uit Kalmthout.

   

De Strafste Boerin kun je elke zondag op PlattelandsTv bekijken om 14 uur of om 21.30 uur. Later in de week wordt het nog enkele malen herhaald.

AV

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken