Startpagina Bieten

Verschillende suikerfabrieken starten vroeger om gastekorten te ontlopen

Europese suikerfabrieken beginnen eerder met de verwerking van de nieuwe suikerbietenoogst om zo gastekorten in de winter voor te zijn. Door enkele weken eerder te beginnen met de oogst en de productie hebben de bedrijven minder last van mogelijke gastekorten en rantsoenering. Bij Tiense Suiker start men de campagne niet veel vroeger.

Leestijd : 2 min

Het seizoen voor de bietenverwerking begint in de meeste landen halverwege september en duurt vervolgens een maand of 4, dus tot midden januari. De rest van het jaar liggen suikerfabrieken stil. Het Duitse Nordzucker is al begonnen met het verwerken van de nieuwe bietenoogst en ook sectorgenoot Südzucker en de Franse producenten Cristal Union en Tereos zijn van plan eerder met de productie te starten dan in andere jaren.

Met het vervroegen van het productieseizoen willen de suikerfabrieken voorkomen dat ze gedwongen stil komen te liggen als er in de winter een tekort is aan gas. Nordzucker en Südzucker in Duitsland hebben al afgesproken om capaciteit in de fabrieken te gaan delen als er gastekorten ontstaan. Het vroeger beginnen brengt wel een risico met zich mee. Als de suikerbieten eerder geoogst worden, is de opbrengst per hectare minder. De droogte in delen van Europa heeft de groei van de suikerbieten al geraakt.

Tiense Suiker start op 29 september

Bij Tiense Suiker loopt het zo’n vaart niet. “Wij starten onze campagne dit jaar slechts iets vroeger dan gepland”, stel Erwin Boonen, directeur Grondstoffen van Tiense Suiker. “We vervroegen naar 29 september. Onze initiële startdatum lag op 4 oktober. Het gaat dus slechts over enkele dagen en dat heeft niets te maken met de energiecrisis. In tegenstelling tot andere bietenproducerende landen blijkt het rendement bij onze bietentelers ondanks de droogte immers redelijk goed mee te vallen. Daarnaast is de gassituatie in ons land ook minder kritisch dan in Duitsland en Frankrijk.”

Suikerfabriek Iscal Sugar start op 14 september; deze vroege start ligt in de lijn met de campagne van vorig jaar.

Belga/AV

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken