Startpagina Actueel

Vlaamse regering voert stralingsnorm in voor hoogspanning

De Vlaamse regering heeft op 9 september een stralingsnorm vastgelegd voor hoogspanningsleidingen. Dat werd de week voordien beloofd bij een overleg met de betrokken burgemeesters over de Ventilus-hoogspanningslijn.

Leestijd : 1 min

De top van de Vlaamse regering zat op 2 september samen met de West-Vlaamse burgemeesters over het Ventilus-dossier. Die nieuwe hoogspanningslijn moet de offshore-windenergie aan land krijgen, maar stuit al jaren op protest in een reeks gemeenten.

De regering beloofde bij dat overleg onder meer een wettelijk kader te voorzien voor de stralingsnormen. In het vrt-programma De Zevende Dag bleek tijdens de discussie dat er inderdaad nog geen stralingsnormen bestonden in ons land.

100 micoTesla

Op 9 september werd beslist om bij nieuwe lijnen of bij aanpassingen van bestaande lijnen een langdurige blootstelling aan meer dan 0,4 microTesla zo veel mogelijk te vermijden. 100 microTesla wordt de grens voor acute blootstelling. Deze waarde zal worden verankerd in de Vlarem-regelgeving.

Dat is strenger dan de geldende Europese norm, die 200 microTesla voorschrijft, stellen minister van Omgeving Zuhal Demir en minister van Welzijn Hilde Crevits. Eind dit jaar worden de resultaten verwacht van een onafhankelijk onderzoek naar de blootstelling in de buurt van de Vlaamse hoogspanningslijnen.

Tegelijk wil de regering ook de oprichting van een fonds onderzoeken waarin financiële bijdragen komen van bedrijven die medeverantwoordelijk zijn voor de blootstelling. Dat wil bijgevolg zeggen dat onder meer hoogspanningsbeheerder Elia dit systeem zal moeten medefinancieren.

Belga/AV

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken