Startpagina Actueel

Edito: Ventilus heeft (voorlopig) geen wind in de zeilen

Het Ventilus-dossier doet alweer de wenkbrauwen fronsen. Nieuw wetenschappelijk advies moet soelaas bieden of de noodzakelijke hoogspanningslijn boven- of ondergronds moet komen. Waar kennen we dit ‘omgekeerde’ scenario nog van?

Leestijd : 2 min

Te midden van de energiecrisis blijft ook Ventilus de gemoederen beroeren. Dit hoogspanningsproject moet de elektriciteit van de windmolens in de Noordzee naar het binnenland brengen. Deze zogenaamde elektriciteitssnelweg doorkruist daarbij een flink deel van West-Vlaanderen, of dat is althans het plan. Eer het zover is, moet nog een belangrijke beslissing vallen: zal deze hoogspanningsverbinding boven- of ondergronds aangelegd worden?

De vraag is waarom déze hoogspanningslijn zoveel ophef veroorzaakt. Er zijn immers zoveel elekticiteitspylonen die ons landschap doorkruisen, zoveel huizen en (landbouw)bedrijven die onder deze kabels liggen. Ventilus moet in totaal 6 gigawatt aan elektrisch vermogen kunnen transporteren in de vorm van wisselstroom. Dat is veel meer dan een reguliere hoogspanningslijn. En daar wringt onder meer het schoentje.

Je zou denken dat bij zo’n belangrijk dossier alle mogelijke pistes – technisch, economisch, maar ook inzake de gezondheid voor mens en dier – vooraf uitgebreid worden onderzocht. Volgens projectverantwoordelijke Elia en de Vlaamse overheid gebeurde dit ook. Zij zijn daardoor overtuigd van de voordelen van een bovengronds tracé. De lokale burgemeesters geven echter de voorkeur aan een ondergronds traject. Zo’n traject onder de grond heeft nochtans ook een grote impact op de betrokken regio’s. In landbouwgebied veroorzaakt zo’n enorme verstoring van de bodem bijvoorbeeld een jarenlange minderopbrengst. De burgemeesters uitten echter vooral hun zorgen over de gezondheidsrisico’s van de bovengrondse leidingen. Vreemd genoeg zijn er namelijk geen afdwingbare stralingsnormen voor hoogspanningslijnen. Daarom wordt op hun vraag bijkomend onderzoek naar alternatieven uitgevoerd door ‘eigen’ deskundigen.

En dat is blijkbaar niet voor niets als je stralingsdeskundige Guy Vandenbosch (KU Leuven) voorbije zondag op ‘De Zevende Dag’ op VRT mag geloven. Hij zou zijn kinderen niet willen grootbrengen onder de Ventilus-kabels. Het risico op leukemie is volgens hem immers reëel. Zouden de kinderen van ministers en partijvoorzitters hier wél mogen opgroeien? Of zoals de woordvoerder van het burgemeestersoverleg en West-Vlaams parlementslid Bart Dochy het verwoordde: “Er wordt door sommigen blijkbaar meer aandacht gegeven aan de kwaliteit van de planten en biodiversiteit dan aan de gezondheid van de mensen...”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken