Startpagina Bedrijfsnieuws

Valtra presenteert nieuwe Q-serie

Valtra heeft begin september haar nieuwe Q-serie tractoren binnen het vermogensbereik van 230 tot 305 pk voorgesteld.

Leestijd : 4 min

De nieuwe Q-serie met momenteel 5 modellen positioneert zich in het tractorenaanbod van Valtra tussen de vijfde generatie van de T-serie en de S-serie. De T-serie heeft vermogens van 155 tot 271 pk opgewekt in een 6,6 l of 7,4 l Agco Power-motor (zescilinder). Hieraan wordt een powershift of cvt-transmissie gekoppeld. De S-serie biedt vermogens van 290 tot 405 pk uit een 8,4 l Agco Power-motor. Hier is er enkel de beschikbaarheid over een cvt-transmissie. Dat is ook zo bij de nieuwe Q-reeks.

Compacte kracht

Valtra mikt met de nieuwe Q-tractoren op grotere landbouwbedrijven en loonwerkers die op zoek zijn naar een tractor waarbij kracht en wendbaarheid wordt gecombineerd met slimme technologie. Voeg hier nog een ruime, comfortabele cabine aan toe. De Q-tractor heeft een eigengewicht van ongeveer 9,2 ton en een brutogewicht van 16 ton. Zodat de tractor nog stevig belast kan worden. Deze tractor heeft een lange wielbasis (300,5 cm) en een laag zwaartepunt meegekregen. Hij is ontwikkeld en wordt gebouwd in Finland.

In de Q-serie herkennen we al eerder bestaande Valtra-technologie zoals de SmartTouch-armleuning, ML260 cvt-transmissie en het 7,4 l zescilinder motorblok (zit al jaren in de T-serie). De motor kreeg nu enkele intelligente innovaties mee zoals een enkele turbo met niet-variabele geometrie om de efficiëntie te verbeteren. Hydraulische klepstoters zorgen voor eenvoudig en kosteneffectief onderhoud. De uitlaatgasnabehandeling wordt nu gerealiseerd zonder een uitlaatgasrecirculatie (EGR).

Maximaal vermogen, bekend als het EcoPower-principe bij Valtra, wordt in de hele Q-serie toegepast. In de Q305 is boost power altijd beschikbaar. Andere modellen hebben een eenvoudige boostfunctie om extra vermogen te leveren wanneer dat het meest nodig is. De transportboost is volledig beschikbaar wanneer de rijsnelheid 18 km/u bereikt, terwijl Sigma Power de aftakas boost. In de Q305 is deze functie ook beschikbaar wanneer de machine stilstaat.

De SmartTouch-armleuning met bedieningsjoystick en scherm.
De SmartTouch-armleuning met bedieningsjoystick en scherm. - Foto: TD

EcoPower-principe

Het maximale vermogen is beschikbaar bij zeer lage motortoerentallen van 1.850 toeren per minuut (tpm) en het maximale koppel blijft constant in het bereik van 1.000 tot 1.500 tpm. Het Valtra EcoPower-principe is toegepast op de gehele Q-serie. Daardoor is het brandstofverbruik nog verder te verlagen. De maximale rijsnelheid wordt bereikt met slechts 1.500 tpm. Bij snelheden op de weg wordt het vermogen bijna puur mechanisch overgebracht.

Het elektronische transmissiebeheer van de Q-serie selecteert automatisch het laagst mogelijke motortoerental voor het werk om het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden. De bestuurder past de instellingen eenvoudig aan via het bedieningsscherm op de manier die het beste bij hem of zijn taak past. Met droop control kan de chauffeur het gedrag van de tractor veranderen voor nog zuiniger of intensiever werken om brandstof óf tijd te besparen, afhankelijk van de voorkeuren van de bestuurder.

De hydraulische pomp heeft een debiet van meer dan 200 l per minuut en de exporteerbare hydraulische oliecapaciteit bedraagt 75 l. Voor de hydrauliek is er de Eco-optie die het maximale debiet bereikt bij 1.650 tpm. De Q-serie is een krachtpatser die 4.800 kg aan de voorkant en 10.000 kg aan de achterkant kan tillen.

Slim en verbonden

De Q-serie is een tractorreeks die helemaal bij de tijd is en alle nodige hedendaagse technologie biedt. Die bovendien makkelijk te bedienen is via de SmartTouch-armleuning en beeldscherm.

De Q-tractor kan verbonden zijn met het telemetriepakket Valtra Connect om makkelijk aan beheer van het wagenpark te doen of om veldtaken door te sturen of te rapporteren. Voor het taakbeheer kan er desgewenst een eenvoudige verbinding worden gelegd met Agrirouter.

De Q-serie beschikt in optie over de TwinTrac-omkeerinrichting.
De Q-serie beschikt in optie over de TwinTrac-omkeerinrichting. - Foto: TD

Gegevens die worden gedeeld met gecertificeerde Valtra-dealers maken diagnose op afstand mogelijk. Tevens kan zo ook de onderhoudsbehoefte vooraf worden opgevolgd, zodat de benodigde onderdelen tijdig klaar liggen voor het onderhoud.

Taakbestanden kunnen worden opgeslagen zodat er slechts een paar swipes en taps nodig zijn om taken te starten, die leuk zijn om te voltooien omdat Isobus-functies voor het meest nauwkeurige en efficiënte resultaat zorgen. In combinatie met Auto U-pilot verhoogt SmartTurn het gebruiksgemak van de Q-serie. Met SmartTurn wordt de werkervaring in het veld volledig geautomatiseerd, zodat de bestuurder zijn aandacht volledig kan richten op het werktuig en de taak die hij uitvoert. Bestuurders kunnen kiezen tussen automatische draaipatronen om de bodemverdichting te minimaliseren en de snelheid en efficiëntie te verhogen.

De Q-serie kan worden geoptimaliseerd met het automatische centrale smeersysteem. Hiernaast is er nog een luchtdrukwisselsysteem om de bandenspanning aan te passen. Automatische zwaailampen gaan aan wanneer de snelheid 25 km/u bereikt. En wanneer de werkdag erop zit, verlicht de follow-me-home functie het erf voor nog meer veiligheid, omdat de werklichten vooraan nog een tijdje blijven branden wanneer je de cabine verlaat. Tot slot nog meegeven dat de TwinTrac-omkeerinrichting beschikbaar is op de Q-serie.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken