Startpagina Beurzen

Nucrop wint Bronzen Sikkel 2022 award op ATH vakbeurs

Vandaag, woensdag 14 september, startte in het Nederlandse Biddinghuizen de vakbeurs ‘AgroTechniek Holland’, oftewel de ATH. Een vakjury reikte er de innovatieprijs ‘Bronzen Sikkel 2022’ uit aan de Nucrop van Kamps de Wild BV.

Leestijd : 3 min

Nucrop is een nieuwe, duurzame manier van loofdoding door gebruik van geleidende vloeistof en elektrische stroom waardoor het behandelde loof binnen een werkgang wordt gedood en de groei onmiddellijk stopt. “Loofdoding is hiermee geheel zonder chemie mogelijk. Een waardevolle innovatie voor de sector die de Bronzen Sikkel 2022 meer dan verdient”, klinkt het bij de vakjury. Die beoordeelde in welke mate alle innovaties vernieuwend en onderscheidend zijn en koos de winnaar uit 10 genomineerden.

Tweede prijs

De jury kende een tweede prijs toe aan Agrifac Machinery BV voor de AtmosAdaptivePlus: Een systeem met geïntegreerd weerstation waarmee de veldspuit zich elke paar seconden automatisch aanpast aan de lokale omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, windkracht en -richting), met dynamische spuitinstellingen waardoor alle middelen nog exacter worden toegediend en effectiever benut.

Derde prijs

De derde prijs was voor de Pudama van Kverneland die maakt systematisch en gericht toedienen van kunstmest tijdens het zaaien van maïs mogelijk. Door in clusters kunstmest exact bij het maiszaadje aan te brengen. “Dit leidt tot een forse besparing van kunstmest, zonder verlies van maisopbrengst”, aldus de vakjuryleden.

Overige genomineerden

- Agromec – 700 Vario Electric: Volledig elektrische tractor waarbij capaciteit, compactheid, comfort, wendbaarheid en bedieningsgemak grotendeels gelijk zijn gebleven. Bedrijven kunnen hiermee volledig emissieloos werken.

- BBLeap – LeapZero: Spuiten met nul emissie en/of voldoen aan de verplichte driftreductie door gebruik te maken van windsensoren. Het apparaat meet voor en achter de spuitboom de windrichting, windkracht en rijsnelheid. Op basis daarvan wordt de juiste dop op de juiste plek geopend en is exact bekend waar elke druppel landt die de dop verlaat.

- GTJ Trading – Müthing Coverseerder: Maakt de verwerking van gewasresten na de oogst en het aanbrengen en afdekken van zaden in één ondiepe bewerking mogelijk zonder voorafgaande grondbewerking. Dit biedt mogelijkheden tot vroege vestiging en maximaal gebruik van bodemverbeterende vanggewassen.

- Homburg Holland – Top Cut: Deze onkruidverzamelaar combineert 2 taken: het afsnijden van de onkruidtoppen boven het cultuurgewas én het verzamelen van dit materiaal dat de onkruidzaden bevat. Dit voorkomt verdere opbouw van de onkruidzaadbank.

- New Holland – T6.180 Methane Power: De eerste productie landbouwtractor waarvan de motor op een alternatieve brandstof, biomethaan, loopt, voor een duurzamere, emissielagere, circulaire en onafhankelijkere bedrijfsvoering.

- Slootsmid Mesttechniek – Precisiebemester: Precisiebemester met een verdeelsysteem dat geschikt is voor het aanwenden van natuurlijke kunstmestvervangers als mineralenconcentraat én voor het toedienen van lagere giften drijfmest. Leverbaar in werkbreedtes van 7,5 tot 12 m.

- Teejet Technologies – Manual Vra: De DynaJet functie voor rijen- en beddenteelten combineert alle moderne spuittechnieken zoals individuele dopafsluiting, bochtencompensatie, variabele dosering en spot spray. In het veld kun je zo overal exact spuiten met de gewenste dosering en realiseer je 90% driftreductie zonder extra hulpmiddelen.

Nog meegeven dat dit jaar ATH is van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 september. De beurs is dagelijks open van 10 tot 17 uur op het Walibi-evenemententerrein in Biddinghuizen waar tegelijk GroenTechniek Holland plaatsvindt. Kijk voor alle merken, ingezonden innovaties en de plattegrond op www.agrotechniekholland.nl.

ATH

Lees ook in Beurzen

SIMA viert zijn honderdste verjaardag

Mechanisatie SIMA, door de organisatie omschreven als de internationale beurs met oplossingen en technieken voor een performante en duurzame landbouw, opent zijn deuren van 6 tot en met 10 november 2022 in ‘Paris Nord Villepinte’.
Meer artikelen bekijken