Startpagina Aardappelen

Belgapom noteert opnieuw prijzen voor Fontane en Challenger

De prijzencommissie van Belgapom noteert vanaf het nieuwe bewaaraardappelseizoen de meest gehanteerde prijs voor de handel in aardappelen van de variëteiten Fontane en Challenger.

Leestijd : 2 min

Fontane is dominant en Challenger is een uitdagende tweede. “De aardappelwereld is voortdurend in beweging. Met de prijzencommissie proberen we daarop in te spelen. Op meer dan de helft van het Belgisch aardappelareaal wordt Fontane verbouwd. Fontane wordt verreweg het meest verhandeld op onze markt. Daarnaast zien we ook een belangrijker wordend aandeel van de Challenger. Daarom besliste het bestuursorgaan van Belgapom unaniem dat we vanaf dit seizoen behalve Fontane ook opnieuw Challenger noteren”, zegt CEO Christophe Vermeulen.

De Belgapomnotering wordt voortaan dus gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Markies en Innovator

“Fontane en Challenger zijn uiteraard niet de enige verbouwde en verhandelde variëteit in de Belgische aardappelsector. Van andere relevante variëteiten zoals Markies en Innovator wordt een ‘waarneming’ en een ‘marktstemming’ in de wekelijkse publicatie meegegeven, weliswaar afhankelijk van de markt. Er zal dus niet elke week een waarneming zijn voor beide variëteiten”, aldus Vermeulen.

“Belangrijk is echter eveneens de beslissing om de handelsprijs van de variëteit ‘Bintje’ niet langer waar te nemen. Na het beëindigen van de officiële notering vorig seizoen heeft het bestuursorgaan van Belgapom besloten om dit jaar ook de waarneming van het Bintje te schrappen. Er is eenvoudig gesteld te weinig beweging op de markt om een onderbouwde en representatieve waarneming te doen”,besluit Vermeulen.

Prijzen op 16 september

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 16 september 2022 is 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming is rustig met een aanbod dat gelijk is aan of gelijk aan de vraag.

De Belgapomprijs voor Challenger op vrijdag 16 september 2022 is 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming is rustig met een aanbod dat gelijk is aan of gelijk aan de vraag.

De Belgapomprijs voor vroege aardappelen op vrijdag 16 september 2022 is 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming is rustig met een aanbod dat gelijk is aan of gelijk aan de vraag.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Ben Muyshondt is de nieuwe voorzitter van Belgapom

Aardappelen Het bestuur van Belgapom heeft eenparig Ben Muyshondt, CEO van Pomuni, aangesteld als voorzitter van Belgapom voor de periode 2023-2026. Ben Muyshondt volgt Marc van Herreweghe op die sinds 2018 de organisatie leidde. Hij wordt bijgestaan door 2 ondervoorzitters: Hannelore Raes van Agristo en Bart Nemegheer van Aardappelhoeve.
Meer artikelen bekijken