Startpagina Actueel

Opnieuw actie tegen de aankoopstrategie van landbouwgronden door Colruyt

De boerenorganisaties (FUGEA en Boerenforum) en hun medestanders (Réseau de Soutien à l'Agriculture Paysanne) zijn op 20 september met een bewustmakingsactie gestart. “Aangezien groep Colruyt weigert zijn aankoopstrategie van landbouwgrond te herzien, plakken we stickers op de winkelwagentjes in tientallen winkels in Vlaanderen, Wallonië en Brussel”, aldus de actievoerders.

Leestijd : 2 min

In Ath verzamelden boeren aan de colruyt om burgers te informeren en duidelijk te maken aan Colruyt dat er nog steeds geen antwoord is op de bezorgdheden omtrent hun landbouwstrategie. Het doel van de acties is de rol van het bedrijf in landroof aan te klagen. Camille, activiste voor voedselsoevereiniteit: "Landbouwgrond is geen supermarkt en Colruyt moet stoppen met hun verticale integratie in de voedselketen.”

Vermijden van loopbaanpacht

De supermarktketen verwierf de voorbije jaren al meer dan 175 ha landbouwgrond en weilanden via Colim, hun vastgoedvennootschap. Bovendien vermijden ze bewust loopbaanpachtcontracten met de boeren en worden er enkel seizoenscontracten opgesteld met onbekende voorwaarden.

Colruyt Group, die tijdens de dag van de boerenstrijd op 15 april al aangeklaagd werd vanwege hun betrokkenheid op de grondmarkt en prijszetting, wil geruststellen door te zeggen dat het "niet agressief op de markt werkt". Op het veld is het gevoel bij de boeren heel anders.

Nicolas, een jonge landbouwer uit Henegouwen en lid van de raad van bestuur van de FUGEA, vertelt over zijn ervaring: "Ik wilde grond kopen die ik al bewerkte, maar Colruyt bood de eigenaar 4 keer de marktprijs. Ik kon dit onmogelijk evenaren.

Dat leunt niet aan bij de uitspraken van Saskia De Block, hoofd landbouw bij Colruyt, die garandeert dat Colruyt "elk geval analyseert en kijkt naar de marktprijs". Volgens André, ook landbouwer in Henegouwen die door het tijdschrift Tchak werd geïnterviewd, is het duidelijk dat de komst van Colruyt tot een forse prijsstijging heeft geleid. Het is moeilijk hem ongelijk te geven als men weet dat de gemiddelde prijs per ha in Henegouwen procentueel het sterkst is gestegen in de eerste helft van 2021. Het directe gevolg voor de landbouwsector is dat overname of opstart voor nieuwe boeren generaties vrijwel onmogelijk is geworden en dat de veerkracht van de regio zo verloren gaat.

Colruyt wordt landbouwer

Daarbij komt nog eens de wens van de supermarktketen om zich te profileren als landbouwer en dus ook te profiteren van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Deze onthulling, gepubliceerd in de tijdschriften Tchak! en Apache, wakkert de vrees van de boerenorganisaties en hun bondgenoten verder aan.

Colruyt Group lijkt de vrees van de boeren niet au sérieux te nemen. Boerenorganisaties en medestanders hopen dat een bredere media-aandacht voor hun aankoopbeleid de supermarktketen ertoe zal aanzetten om hun strategie, die schadelijk is voor zowel de boeren als onze voedselsoevereiniteit, te herbekijken.

Boerenforum

Lees ook in Actueel

Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Granen Oekraïne is minstens één miljard dollar aan inkomsten uit tarwe misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek dat gebruikmaakt van satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie NASA, die een speciaal programma heeft gericht op voedselzekerheid en landbouw.
Meer artikelen bekijken